Kertészet

FLIA 2023: Bemutatjuk a győztest: a Tatayoyo paprika története

A berlini Fruit Logistica 2023 évi Innovációs Díjának győztese a holland Rijk Zwaan újítása, a különleges ízű és formájú Tatayoyo paprikafajta.

Létrehozva:

|

A történet 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Rijk Zwaan nemesítői egy olyan vad paprikára bukkantak, amely rendkívüli módon bővelkedett ízanyagokban. Rögtön érezték, hogy most valami különlegeset alkothatnak, és neki is láttak egy olyan, kereskedelmi forgalomba hozható fajta kinemesítésének, amely nem csak egyedi ízzel rendelkezik, de színe és formája is azonnal kitűnik a többi közül. Több évnyi keresztezést követően, ahol a kedvező minőségi tulajdonságok kiemelésén és a termesztési szempontból előnyös jellemzők megtartásán volt a hangsúly, meg is született az első, forgalomba hozható fajta, ez a Mitayo nevet kapta.

Ennek további nemesítésével született meg a snack paprikáknál valamivel nagyobb, de a blocky típusoknál kisebb, élénk narancssárga színű Tatayoyo. A méretet nem véletlenül alakították így a szakemberek: a zöldség ugyanis így még pont kényelmesen elfér a gyerekek uzsonnásdobozában – és az sem véletlen, hogy a paprika alig tartalmaz magot. Ezt a fajtát a holland Rijk Zwaan a prémium szegmensbe pozicionálja, ajánlása szerint pedig a trópusi ízvilágú finomság az almához hasonlóan bármikor, magában is fogyasztható. Már egy paprika elfogyasztása is fedezi az ajánlott napi C-vitamin szükségletet.

A Tatayoyo különleges jellemzője a kifejezetten gyümölcsös, trópusi ihletésű, intenzív íz, ami csak a vad paprikafajtákra jellemző. Ahogy a méretet is tudatosan alakították ki a nemesítők, úgy ez sem véletlen, mivel nem csak az ízanyagok minőségében, hanem mennyiségében is túlszárnyalja a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható paprikafajtát. Míg a mai kereskedelmi forgalomban kapható kifejezetten ízes snack paprikafajták 9 különböző aromaanyagot tartalmaznak, a Tatayoyo ízét 19 aromaanyag együttese alakítja ki.

További érdekesség, hogy a Tatayoyo különleges aromája sütést követően sem illan el: a Rijk Zwaan fogyasztói panelje szerint blocky paprikafajtáknál a kóstolók 50%-a értékelte finomnak a sült paprika ízét, ám a Tatayoyo esetében ez az arány 89% volt. Nagyon jó értékelést kapott a paprika az International Taste Quality Institute (ITQI) séfekből, köztük Michelin-csillagos séfekből álló zsűrije szerint is: a 95,3%-os pontszám és a három csillagos minősítés magáért beszél.

A Rijk Zwaan nemesítői szerint a Tatayoyo high-tech és közepes technológiai színvonalú termesztőlétesítményekben is sikeresen termeszthető, ami biztosíték arra nézve, hogy a termék egész évben elérhető legyen a boltok polcain, a fajta piaci bevezetése Észak-Amerikában már meg is kezdődött.

agrotrend.hu / FruitVeb

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook