Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Drágább lesz idén a szőlő és a bor

Évjáratot minősíteni nem szokás az első szüretig, de annyi bizonyos, hogy nehéz évük van a borászoknak. A hektikus időjárás, a nyár elejei esőzések és a hirtelen jött kánikula nem csak a különböző gombafertőzéseknek kedvez, de az újonnan telepített ültetvények alól a talajt is kimoshatja. Az egész ország területén ezért nem csak mennyiségben, hanem minőségben is rosszabb szüretre számítanak.

Ezt erősítette meg Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke érdeklődésünkre, aki szerint ilyen mennyiségű és ilyen kiszámíthatatlan csapadék a szőlőnél is komoly nehézséget okozott a gazdáknak. Mint azt hozzátette: nagyon kedvezett az időjárás a gombás fertőzéseknek, a peronoszpórának és a lisztharmatnak, vagy a fekete rothadásnak.


Fotó: Pixabay/Christiane

– Ezért nagyon sok borvidéken nagyon komoly mennyiségi és minőségi problémák lesznek – ez az erős fertőzési hullám május óta tart, vannak olyan gazdálkodók, akiknek sikerült nagyon magas költséggel megvédeni a szőlőjüket, de a fiatal ültetvényekben elsősorban a szőlők jelentős része domboldalakon helyezkedik el, ahol az óriási mennyiségben hirtelen lezúduló csapadék komoly eróziót okozhat. A talajt teljes mértékben gyom mentessé kell tenni az első egy-két évben, ezáltal fokozott az erózió veszélye. Az idősebb ültetvényeknél – ahol meredek területen vannak az ültetvények – vagy a teljes terület füvesítésével, vagy a sorközök füvesítésével próbálják a termelők az eróziót gátolni

– összegezte az akadémiai elnök.

Nagyon komoly jégkárok is voltak bizonyos területeken, de a rengeteg csapadék miatt intenzív volt a gyomosodás, a szőlő növekedése is felgyorsult, s ezek mind nagyon nehéz helyzetbe hozták a termelőket.

„Vannak olyan részei az országnak, ahol már most kijelenthető a terméskiesés. A lisztharmat nem csak a termés mennyiségét befolyásolja negatív irányba, hanem ebből a szőlőből nem lehet jó bort készíteni. Jelen körülmények között mindenképpen számíthatunk a szőlő és ezáltal a bor árának emelkedésére is”.

A hazai árakat az európai folyamatok és a világpiaci viszonyok is befolyásolják, hiszen lokálisan hiába kerül jóval magasabb költségbe egy adott termék előállítása, ha a világpiacon ez nem jelentkezik. Koch Csaba az előbb vázoltak ellenére is optimista, mert a magyar emberek magyar bort fogyasztanak és várhatóan kitartanak mellette a rossz hírek ellenére is. A nehéz évjárat oka az energia árak növekedése, a munkabérek, növényvédőszerek jelentős emelkedése, ezért ezek miatt elkerülhetetlen a szőlő árának emelkedése és ezáltal a bor árának növekedése is.

Németh Krisztina, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem szőlészeti és borászati intézetének tudományos főmunkatársa szerint azok a gazdálkodók, akik nem akarnak, vagy nem tudnak az új termelési módokba fektetni, lassan búcsút mondhatnak a szőlőtermesztésnek.

– Attól, hogy a klíma változik, nekünk ehhez hozzá kell szokni, másrészt alkalmazkodni is kell. Egy dolog fontos: tudatosítsuk a termelőknek, hogy a megváltozott körülmények között a korábban megszokott termelés nem folytatható tovább, át kell alakítani a gondolkodást és a termesztési technológiát. Ha ezekhez nem sikerül alkalmazkodni, akkor sikeresen sem termelhetünk. Nem csak a növényvédelemről, hanem a termesztéstechnológiáról van szó ebben az esetben –mondta Németh Krisztina.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu, Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés