Kertészet

Bizonyítania kell a banánnak, különben kipusztul

A nyugati félteke élelmiszerboltjaiban leggyakrabban látott Cavendish banánt jelenleg a Fusarium oxysporum egy frissen kialakult és történetesen Tropical Race 4 (TR4) névre keresztelt törzse támadta meg. Az ostrom alá vett növény elhervad és meghal.

Létrehozva:

|

A TR4 jelenlétét Tajvanon, Malajziában és Indonéziában már az 1990-es években felfedezték, és azóta a gomba már több másik délkelet-ázsiai országban is megjelent. Ha a járvány Latin-Amerikában és a Karib-térségben is megveti a lábát, a banánexport komoly károkat szenvedhet el. Mivel a Cavendish banánok genetikai felépítése világszerte közel azonos a növény nagyon érzékeny a betegségekre. Pillanatnyilag a TR4 jelenti a legnagyobb veszélyt.

Az 1960-as évekig a gyakran „Big Mike-nak" becézett Gros Michel volt az elsődleges banánfajta a nyugati világban. Az 50-es és 60-as években egy gomba okozta betegség, az úgynevezett Fusarium wilt alias Panama-kór terjedt el az ültetvényeken. A betegségtől a növény nem volt képes a vizet és a tápanyagokat továbbszállítani, amitől viszont elvirágzott és kimúlt. A kór könnyen terjedt a talajban, a vízben, és a fertőzött anyagokon is, és immunis volt a gombaölő szerekre. Mivel a Cavendish banán rezisztens volt a fertőzésre a populációja is megmenekült.

Fotó:MTI

A gond az, hogy a Cavendish fajta még mindig fogékony az úgynevezett Black Sigatoka nevű betegségre, amely „megtámadja a növények leveleit sejthalált okozva; ez negatív hatást gyakorol a fotoszintézisre, és a termés mennyiségében és a minőségében is csökkenést idéz elő” – tájékoztatott a CNN. A banántermelők a fertőzött levelek eltávolításával és a gombaölő szerek alkalmazásával egyelőre tartják a frontot. A Cavendish banán életben és jóllétben tartása ugyanakkor negatív mellékhatásokkal jár, ideértve a gombaölő szerek használatából fakadó környezeti ártalmakat és a vegyi anyagokra való potenciális rezisztenciát is.

agrotrend.hu / The Daily Meal – elelmiszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook