Kertészet

Barackhiánytól nem kell tartani idén

Mennyiségben és minőségben is jó kajszi- és őszibaracktermés várható, a késő tavaszi fagy ugyanis nem tett kárt az ültetvényeken. A napokban ugyanis elindult a korai fajtájú kajszibarack betakarítása, néhány héten belül pedig az őszibarackszüret is megkezdődik. Cseresznyéből viszont kevés jó minőségű kerülhet piacra.

Létrehozva:

|

A kajszi és az őszi termőhelyeit nem érintette az április végi fagy, így ha a következő napokban nem éri nagyobb természeti csapás az ültetvényeket, akkor mennyiségben és minőségben is jó, néhol kiváló termést takaríthatnak be a gazdálkodók – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke a Magyar Időknek. Kajsziból nagyobb mennyiség majd két-három hét múlva jelentkezik a piacon, az őszibarack igazi szezonja pedig július közepén kezdődik.

 

A szezon közepén járó cseresznye esetében azonban már nem ilyen kedvező a helyzet. Amit nem vitt el a fagy, azt jórészt az érési ciklusban lehullott sok csapadék tette tönkre. Ledó Ferenc szerint az idén csak azokról az ültetvényekről tudnak jó minőségű cseresznyét betakarítani, ahol a gazdálkodók a fák fölé húzott fóliákkal védekeztek az eső ellen. Ehhez Ledó szerint a megszokottól eltérő technológiát kell alkalmazni: egyrészt alacsony növésű fákat kell telepíteni, másrészt intenzív tápanyag-utánpótlásra van szükség. – A hazai teljes termőterület tizedét teszik ki ezek a korszerű ültetvények, hosszú távon azonban nagyon fontos lenne, hogy minél többen álljanak át az új technológiára. Bár a beruházás nem olcsó, a jó minőségű cseresznye korlátlanul eladható a belföldi és az exportpiacokon egyaránt – mutatott rá a szakember. A folyamat már elkezdődött, azon gazdálkodók többsége, akik most kértek telepítési engedélyt, már a fóliás termesztéssel tervezik a munkát.

 

A Fruitveb becslése szerint az idén összességében átlagos termést vár, 850-900 ezer tonnányi gyümölcsöt takaríthatnak be a gazdálkodók.

 

agrotrend.hu / Magyar Idők

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook