Kertészet
Új lendületet kaphat a somtermesztés
Bár az őshazája Magyarország, sőt több település – köztük Somogyvámos, vagy maga Somogy megye is – a nevét ennek köszönheti, de valójában egy méltatlanul elfeledett gyümölcsről beszélünk. Aki a szakirodalom alapján kezdene el somot termeszteni, annak nincs könnyű dolga, mert semmiféle komoly dokumentáció nem maradt fenn a somról, csak különböző feljegyzések, amelyekre nem lehet alapozni. A szuperélelmiszerek közé sorolják a benne lévő vitamintartalom miatt is.

Forrás: pixabay.com
A kertészetek sem bővelkednek som fajtákból. Ezek után is volt olyan kitartó vállalkozó, aki elhatározta, hogy somot telepít. Hosszú utánajárást követően két fajtát is talált Csereklyei János: ezek közül az egyik egy osztrák nemesítésű, a másik pedig egy bolgár nemesítésű fajta. Ha visszatekintünk az időben, akkor a hatvanas években az állami konzervgyárak még vásároltak fel somot, de mivel rendkívül szaporátlan növény, amelynek a gépesítése nem volt megoldott – ami a mai napig is elmondható –, ezért egy rendkívül hálátlan feladat volt az erdei som szedése.
Csereklyei János azt mondja, hogy a Magyarországon nemesített fajták nem kerültek előtérbe és csak a tavalyi év hozott változást, amikor az unió a támogatandó gyümölcsök közé sorolta és a telepítéséhez igénybe lehet venni támogatást. Lengyelország és Ukrajna száz évekre visszamenőleg óriási fajtaválasztékkal rendelkezik: a lengyeleknél somfesztivált rendeznek minden évben, és majdnem száz fajta somot lehet kapni, Ukrajnában pedig teljes védelem alatt áll a som, a szaporítóanyagot például nem lehetett kihozni a háború előtt az országból.
Csereklyei János kísérletezése abból állt, hogy a Magyarországon kapható kétféle fajtából létrehozta – a tudomása szerint – egyetlen magyarországi somültetvényt, ahol 19 fajta somot ültettek el 2020-ban Balatonakaliban. Az Akali Som négyéves korában fordult termőre, most az ötödikben rendkívül ígéretes termés várható.
-A legelső szembetűnő különbség a következő volt: amíg a Magyarországon felelhető két fajta lédús, addig a Lengyelországban kaphatók gyümölcse húsosabb volt. Eredetileg az elnevezése is húsos som. Ebből az apróból rögtön olyan tulajdonságokkal találkoztunk, hogy amíg a hazai fajták eltarthatósága nagyon-nagyon minimális, addig a lengyel és ukrán fajtáké rendkívül hosszú eltarthatóságú, sőt nem romlik -összegezte Csereklyei János.
A világ minden kontinensén elérhető és megtalálható a som, kivéve Ausztráliát. Elvileg Magyarország sem számít idegen területnek, sőt kimondottan kedveli a klímaviszonyokat. Független attól, hogy ez egy kísérletként indult és a mai napig is ezt tart, a lengyel nemesítő folyamatosan kéri a magyarországi termés- és növekedési adatokat, hogy ő is tapasztalattal rendelkezzen az ezer kilométerrel lejjebb lévő ültetvényeken, mert neki is ez egy külön kihívás.
-Olyan fajtákat is hoztunk, telepítettünk, amelyeket Lengyelországban nem részesítettek előnyben, mert az érési ciklusa szeptember vége, október eleje, ami miatt nem érik be rendesen. Viszont nálunk ez szeptember közepe, tehát egy hónappal előbbre tolódik az érési ciklusa, mint Lengyelországban. A somot egy csodagyümölcsnek tartom, mert rendkívül egészséges és a gyógyhatásai is szerte ágazók. A hiedelemmel ellentétben könnyen nevelhető növény, nincs ismert betegsége és kártevője sem. Egy tökéletesen fagytűrő növényről beszélünk, ami a mínusz 28-30 fokig teljesen fagyálló. A porzása nem teljesen ismert, de elméletileg rovarok porozzák be, ugyanakkor érthetetlen, hogy február végén – a számos esetben interneten fellelhető képek alapján -, amikor vastag hóréteg borítja a virágokat, akkor hogyan történik meg mégis a beporzás -mondta a szakember.
Mivel folyamatosan, 2-3 hetes ciklusban érik, ezért a rázás alkalmával az éretlen és az érett gyümölcs is lepotyog, tehát semmiképpen nem szabad rázni. Azt is fontos tudni, hogy augusztus első hetében kezdődik az érés és szeptember közepéig tart a különböző fajták miatt. Mivel ez egy hullógyümölcs, ami alá raschel hálót kell kifeszíteni. A somot egy porszívó elven működő betakarítógéppel szedik össze, utána hűtőházba kerül. A húsos som 4-5 nap utóérés után elképesztően megváltoztatja az ízét és egy teljesen édes ízt kapunk körülbelül 4-5 nap elteltével. Ezzel szemben a hazánkban fellelhető két fajtájú leveses som ugyanennyi nap elteltével a szabad levegőn már romlani kezd.
A hűtött körülmények között két hónapig tartható el, utána kimagozva, vagy fagyasztott velőként és pépként forgalmazzák. A vásárlók a gyógyhatásait is ismerik és a rendkívül erős gyulladást csökkentő, vérnyomás stabilizáló és az emésztést elősegítő hatása miatt folyamatosan vásárolják. A csehek vörös orvosságnak nevezik ezt a gyümölcsöt.
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu