Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Olaszország: jelentős a zöldségek és gyümölcsök árának emelkedése

 

Az utóbbi 12 hónapban az árak emelkedése miatt aggasztó mértékben csökkent a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása Olaszországban.

A Coldiretti gazdaszervezet az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) legfrissebb számait elemezve 2023. augusztusára gyümölcsöknél 9,4%, zöldségeknél pedig 20,2%-os drágulást állapított meg az egy évvel korábbi időszakhoz képest – olvasható a FruitVeB cikkében.

Ezen kívül a szervezet szerint a termelői és a fogyasztói árak közötti különbség háromszoros, azaz a gazdaság és a boltok polcai közötti úton megtriplázódik a zöldségek-gyümölcsök ára.

Forrás: FruitVeB

Mindezt úgy, hogy a termelők olyan minimumárak biztosítását kérik, amelyek az olasz törvényeknek megfelelően elegendő legalább a termelési költségei biztosítására.

Olaszországban az Istat adatai szerint a teljes élelmiszer-ágazatot 9,8%-os élelmiszer-infláció sújtotta az előző 12 hónapos időszakban.

Nem csoda, hogy aggasztó mértékben, 2023 első három hónapjában 8%-kal esett vissza a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ami így már a WHO által ajánlott 400 g/nap alatti szintre csökkent.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés