Kertészet
Nehéz vállalkozás, de könnyű beleszeretni a mandula termesztésbe
A hazai mandulatermesztésben elsősorban azok a meghatározók, akik nem ebből élnek és nem ez a fő bevételi forrásuk, hanem valamikor beleszerettek a növénybe és egyfajta rajongás és kötődés folytán telepítették az első gyümölcsösöket. Fontos azonban tudni, hogy a sikerélmények ellenére rendkívül sok a kihívás és a nehézség, melyet nem elsősorban a környezeti problémák okoznak, hanem a szakirodalom hiánya. Csereklyei János ültetvénye Balatonakaliban nem csak a szakmának követendő példa, hanem igazi turisztikai látványosság is.
Kezdjük egy kis történelmi visszatekintéssel: az egyetlen felelhető magyarországi szakirodalom a gyümölcstermesztésről a hatvanas években kiadott Brózik-féle könyv, amely a mandulatermesztésről utópisztikus dolgokat állít, mivel olyan adatokat tartalmaz, ami a valóságban nem létező és nem elérhető. Amikor Brózik Sándor kiadta ezt a könyvet, akkor még csak a magyarországi fajtákat lehetett elérni, amelyből 6-8 féle fajta volt, köztük az ismert tétényi bőtermő.
-Amikor elkezdtem 2012-ben az első mandulaültetvényemet telepíteni, akkor ebből a szempontból egyszerű volt a lehetőség, mert csak ezeket lehetett elérni, ezért a tétényi rekord és a tétényi kedvenc közül választhattam. Akik ma gondolkodnak mandulaültetvényben, azoknak egyik oldalról nehezebb a lehetőségük, mert rengeteg fajta áll rendelkezésre, viszont ezeknek a 90 százaléka spanyol és olasz. A csemetekertekből vásárolt mandulákról csak annyit tudunk, hogy milyen a fajtája, viszont a termesztéssel kapcsolatos információkról konkrétan semmi nem létezik. De nyilván ez is egy üzlet, és a csemetekerteknek az a célja, hogy újabb és újabb fajtákat áruljanak, és nem pedig a klasszikus régi magyar fajtákat -vélekedik Csereklyei János.
Az olasz és spanyol fajták olyan tulajdonságokkal bírnak, amelyek felülmúlják a klasszikus magyar fajtákat, így egészen más virágzási időpontban teljesítenek, mint a magyar fajták. Emiatt mindenkinek saját magának kell kitapasztalni az adott fajtához tartozó kezelést, gondozást és egyéb más tevékenységet.
A 2012-es telepítés óta még mindig csak mandulatermesztési próbálkozónak tartja magát Csereklyei János és nem szakembernek, mert még mindig új és új információk jutnak előtérbe egyrészt a szakemberek révén, akik a nemesítéssel foglalkoznak, illetve a termesztőknek köszönhetően, akiktől tudjuk, hogy az adott fajta hogyan viselkedik.
Az említett spanyol és az olasz fajták hazájukban nem szenvednek a monília betegségtől, mert idehaza a szél és a páratartalom miatt a monília rendkívül jól érzi magát és terjed. A szakember azt mondja: „a mi fajtáink, illetve pontosabban az általam termesztett fajták fagyérzékenyek és ezek a fagyok valahogy mindig megtalálják pontosan azt a háromnapos ciklust, amikor a magyarországi, illetve a magyar fajták virágoznak. Idén is ez így történt: a teljes virágzáskor a három napos fagy igen jelentős károkat okozott, de ennek ellenére valamennyi mandulatermés lesz. A tétényi fajtáknak a korai virágzás miatt ez egy hátulütője, míg a spanyol és az olasz fajták ebből a szempontból előnyösek, hogy ők később virágoznak”.
Így lett világrekorder az Akalai 60-as mandulából
2012-ben az első telepítés 130 tővel történt saját családi célra, a mandula szeretete miatt. Az ültetvényeik Balatonakaliban találhatók, ahol történelmi múltja van a mandula termesztésnek és nemesítésnek. A Rákosi korszak idején a Fertődi Kutatóintézetnek Balatonakaliban volt egy kihelyezett telephelye, ahol nemesítették a magyar narancsot és a gyapotot is. Viszont az akkori szakemberek nagyon találékonyak voltak és az állami összegnek egy bizonyos részét más célokra is fordították, azaz barackokat és mandulát is nemesítettek.
Ekkor született a máig világrekorder Akali 60-as típusú mandula, ami abból a szempontból világrekorder, hogy egy kiló csonthéjasból 60 deka tisztított mandulát nyerünk ki, ami a tétényi fajtáknál 35 százalék. Tehát messze-messze világrekorder, csak egyetlen problémája van, hogy nem lehet nagyüzemi körülmények között termeszteni, mert papírhéjú és a cinegék előbb tudják az érését és felháborodnak, ha közeledünk a fák felé. De emellett egy rendkívül édes, értékes, nagyon finom és mára már vadászni kell ezt a fajtát.
-Balatonakaliban gyerekeskedtem és emlékeimben szerepelt a jelentős mennyiségű mandula ültetvény és így gondoltuk azt, hogy ebből üzleti vállalkozást is lehetne csinálni és mivel csak később találtunk szakembert a Kertészét Egyetemről, aki utána nagyon sokat segített nekünk, de ő is velünk együtt tanulta a szakmát, és velünk együtt fejlődött -mondta a termesztő, aki szerint ma sincsen még profi termesztés, mert régiónként és fajtánként is változik a termesztés.
Látványnak is szép a Balatonakali mandulás
A tavasszal virágba boruló Balatonakali mandulaültetvényt még külföldi turistacsoportok is felkeresik a kikapcsolódás és a feltöltődés miatt. Tehát a turizmussal is ugyanúgy össze lehet kapcsolni a termesztést. Az időjárás azonban nem biztos, hogy kegyes ilyen tekintetben, mert amikor a mandula teljes virágzásban van, akkor érkezik meg a hideg, fagyos időjárás, ami nem kedvez sem a turizmusnak, sem pedig a termesztőknek.
A Balaton-felvidéki Mandulatermesztők Egyesületének 26 tagja van, de egyre nagyobb mértékben növekszik a termesztők köre más térségekben is, köztük Tokaj-Hegyalján és Baranyában. Nem véletlenül alakult úgy, hogy a Balaton-felvidéken található legnagyobb mértékben mandula. A Pannon tenger mészkő üledékes rétegből az eső kivonja a mikro- és makro elemeket, ami a mandulának ideális. Ezért, ha olyan talajt kap a mandula, ahol rendesen gyökeret tud ereszteni, akkor ott még jobban érzi magát. Talán emiatt alakulhatott ki itt a Balaton-felvidéken egy olyan jellegű nagyobb közösség, amelyik mandulakultúrával foglalkozik. Balatonakaliban történelmi múltja van a mandula termesztésének.
Országos szinten segítséget nyújtanak mindenkinek, aki mandulatermesztéssel szeretne foglalkozni. Ugyanakkor nem tudnak százszázalékos garanciát vállalni, mert tájegységenként és fajtánként is változó a termesztése.
Ezért kerüljük a kaliforniai mandulát
A hazai termesztőknek nem csak az időjárással, hanem a kaliforniai mandula magyarországi importjával is meg kell küzdenie. Töredékáron lehet kapni ezt a mandulát, de ha valaki egyetlen egyszer is megkóstolja a klasszikus magyarországit és összehasonlítja a kaliforniai mandulával, soha többet nem fog a kaliforniait vásárolni és enni, mert egészen más az íze. A magyar mandula édes és kellemes ízű, míg a kaliforniaira ezt nem lehet elmondani. Mandula és mandula között óriási különbség van. Nem véletlenül a cukrászipar vásárolja fel a kaliforniai olcsó mandulát, míg a magyar mandula egy igen költséges termesztésen megy át és nyilván a termesztő is azért szeretne egy olyan árat megkapni, mert egyrészt minőséget árul, másrészt egy egészen különleges ízvilágot. Sem a spanyol, sem az olasz manduláknak nem hasonlítható össze az íze a magyaréval, és ezt szeretnék tudatosítani a vásárlókkal, hogy nem azonos a két termék.
Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu