Kertészet

Lengyelország: várhatóan stabil marad a hajtatott uborka ára

Létrehozva:

|

 

Egy kisebb zuhanást követően korrigált a hajtatott uborka ára a lengyel piacokon, és a tavalyi áremelkedés valószínűleg nem ismétlődik meg.

Az idei lengyel hajtatottuborka-szezon különlegessége, hogy bár az éves szezonalitással összefüggő trendszerű hatások továbbra is jól megfigyelhetők maradtak, az árak volatilitása messze a korábbi években tapasztalt szint alatt maradt, igen ritkák voltak a nagy áringadozások – olvasható a FruitVeb legfrissebb elemzésében.

Forrás: FruitVeB

Az egyik ilyet azonban pont augusztus második felében láthattuk, amikor jelentős mértékben csökkent a nagykereskedelmi ár: augusztus 19. és 31. között majdnem 50%-kal, 2,25 PLN/kg-ra (195 Ft/kg) esett vissza, majd szeptember elején ismét a 4,5 PLN/kg (385 Ft/kg) szintre ugrott vissza.

Ez az átmeneti árcsökkenés azzal függött össze, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű szabadföldi uborka került a piacra, de a mostani árszint már megegyezik a 2022 azonos időszakában uralkodóval.

Forrás: FruitVeB

Tavaly az uborka árában szeptember közepétől jelentős emelkedés következett be, de szakértői prognózisok szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy ez idén is bekövetkezzen.

A 2022-es áremelkedés oka a hosszú ideig kedvezőtlen időjárás volt, amelyet csökkenő kínálat kísért, most viszont meg legalább egy hétig meleg, napfényes időt jósolnak Lengyelországban, így valószínűtlen, hogy rövid távon számottevő terméskiesés következzen be.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Hirdetés

Fókuszban

Facebook