Kertészet

Lengyelország: a tavalyinál 30%-kal kisebb almatermés várható

Létrehozva:

|

 

A lengyel Fruit-Group igazgatója szerint különösen az ipari almaültetvényekben feltűnő a hiányos berakódottság az idei szezonban.

Korábbi cikkünkben már írtunk a lengyel almatermés prognózisok eltérő számairól, amelyek egy része 3,9 millió tonna körüli mennyiséget jósol (WAPA és GUS), a Grójec székhelyű Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége ZSRP (Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej) viszont inkább 3 millió tonna körüli termést valószínűsít – írta a FruitVeB.

A FreshPlaza portálnak most Emilia Lewandowska, a Fruit-Group exportőr vállalat igazgatója nyilatkozott, aki szerint inkább a 3 millió tonna körüli termés a valószínűbb, és meg is világítja ennek hátterét.

Forrás: FruitVeB

„Az idei lengyel almatermés meglátásunk szerint körülbelül 30%-kal lesz alacsonyabb a 2022-es volumenhez képest. A 2023-as évben a Jonaprince, Ligol és Idared fajtákból kisebb termésre számítunk, mert ezeknek a fajtáknak érzékenyebbek a rügyei, és a februári és márciusi alacsony hőmérsékletek igen érzékenyen érintették ezeket az ültetvényeket.

Ráadásul ezek a fajták alternanciára is hajlamosak, tavaly pedig csaknem rekordtermést takarítottak be.

Feltűnő, hogy idén mennyire “üresek” az ipari ültetvények, mivel súlyos varasodás okozott károkat, amelyekkel szemben ezek a gyümölcsösök nem voltak védettek – ez természetesen kihatással lesz a feldolgozóiparra is. A nyári szárazság kisebb gyümölcsátmérőt eredményez a Gala, a Golden fajtakör és a Champion fajtáknál is.”

Lewandowska aggódik az almaárak miatt is: a termelési költségek jelentősen emelkedtek, az árak pedig ettől nem maradhatnak le a termelők védelme érdekében.

Bár a klubfajták jól fejlődnek, Lewandowska szerint ezekhez komoly beruházásokra van szükség. „A klubfajták az elmúlt szezonban jelentek meg a lengyel piacon. Jelenleg új fajtákat keresünk és több fajta is tesztelés alatt áll.

Forrás: FruitVeB

A klubfajták piaca erős ugyan, de magas termelési és értékesítési költségekkel jár, ezért fontos, hogy körültekintő döntéseket hozzunk.

Nagyon jó szezonunk volt 2022/2023-ban a távoli piacokra történt szállításokkal: különösen erős növekedés volt az Ázsiába exportált almák tekintetében, ahová főleg jó minőségű Gala almát szállítottunk.

Ezt szeretnénk az idei szezonban is megtartani, de ez a szezon sokkal kevésbé lesz stabil és megjósolható, mint az előző.”

agrotrend.hu/ FruitVeB

Hirdetés

Fókuszban

Facebook