Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Lassan már csak feldolgozásra éri meg gyümölcsöt termeszteni

Továbbra is szerény a jövedelmezősége a gyümölcstermesztésnek, mert kevés bevétel realizálható belőle. Ez független attól, hogy egy-egy fajtából milyen termés várható az adott évben. folyamat lassan másfél évtizede változatlan, ezért csak a fejlesztéssel és a piaci kényszer kiiktatásával érdemes tovább gondolkodni, vagyis előre menekülniKülönben maradnak a 180-280 forintos felvásárlási árak. Az almatermesztők az eltarthatóság miatt elvileg jobb helyzetben vannak, viszont a csonthéjas gyümölcs értékesítését aznap, vagy másnap meg kell oldani.

A gyümölcsből nagyon sok minden készíthető: lekvár, szörp, ivólé, pálinka. A frissen szedettekre szerencsére igényt tartanak a felhasználók és ezt a felvásárlók is nagyon jól tudják, ezért az ártárgyalások eléggé egyoldalúak, a termelőnek sok mozgástere nincs, különben ott marad a nyakán a gyümölcs. Emiatt magas árakat nehéz kiharcolni. De vannak, akik ennek ellenére fantáziát és kitörési lehetőséget látnak a csonthéjas gyümölcsök termesztésében.

Zimmermann István, a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja szerint nincs más megoldás ebben a kényszerhelyzetben, mint a feldolgozó kapacitás irányába történő elmozdulás. -Az úgynevezett elsődleges feldolgozással – velő, gyümölcslé – akár egy hónapig is eltartható az alapanyag, ezért nem kell kényszerből értékesíteni, hanem ráér akár egy hónap múlva is felkeresni vele a felvásárlót. Valóban nehezebb helyzetben vannak a csonthéjas gyümölccsel foglalkozók, mert nem tarthatók el a termékeik és egyáltalán nem vonzók a felkínált 200 forint körüli meggy felvásárlási árak. Pedig egy ültetvénynek komoly beruházási, fenntartási és művelési igénye van, ezért az ilyen összeggel nehezen tervezhető a jövő -hangoztatta a szakember.

Forrás: pxhere.com

A holding területén nemrégiben fejeződött be a cseresznye, a meggy és kajszibarack szürete és hamarosan kezdődik a szilva szedése. Idén 250 tonna gyümölcsöt takarítottak be, amelynek nagy részét cefre formájában értékesítik. Az elmúlt években mintegy 70 hektáron telepítettek olyan korszerű gyümölcsfákat, amelyek már termőre fordultak és szép árualapot produkáltak. A pálinkafőző kapacitásnak és a cefretárolónak köszönhetően a gyümölcsöt ebben a formában értékesítik tovább. Zimmermann István szerint ez sem mindig olyan egyszerű feladat, viszont nincs az a kényszerhelyzet, hogy másnap el kelljen adni a gyümölcsöt.

 Továbbra is kétféle ültetvényen gazdálkodnak a holdingban: még mindig meghatározók, sőt túlsúlyban vannak az idősebb, ezáltal nem korszerűültetvények, amelyeket folyamatosan váltják fel a modern, öntözhető telepítések. Ennek köszönhetően ültettek 27 hektáron meggyet, 25 hektáron kajszit és 15 hektáron szilvát. A termés jelentős részét ezután is a feldolgozóiparnak és a pálinkafőzőknek értékesítik.

Az idei szezonban a fogyasztók is örülhetnek annak, hogy olcsóbbak az idénygyümölcsök a tavalyihoz képest, a zöldségek nagy része sem drágult a nagybani piacok árai alapján – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet jelentésében. A június közepi kínálatot vizsgálva közölték, hogy a sárgadinnye kilója fajtától függően átlagosan 400-500 forintba került kilogrammonként, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest 26 százalékos csökkenés.

A germensdorfi cseresznye 900 forintos kilogrammonkénti ára 10 százalékkal, a meggy 700 forintos kilogrammonkénti ára fajtától függően 17-27 százalékkal, a málna 2150 forintos ára mintegy 15 százalékkal marad el a tavalyitól. A zöldségek közül drágult többek között az uborka, a kapor, a spenót, a gomba, a karfiol, viszont az újburgonya csak fele annyiba került a nagybani piacokon, mint tavaly, kilogrammonként átlagosan 250 forintba.

A paradicsom mérettől függően 410-450 forintos kilogrammonkénti ára csaknem 8 százalékkal alacsonyabb, mint 2023 júniusában, a tölteni való paprikát mintegy 30-40 százalékkal olcsóbban kínálják, 1 kilogrammot 415 és 570 forint közötti áron – olvasható az összesítésben.

agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés