A tavaszi kerti munkák egyik első és legfontosabb teendőjének számít a lemosó permetezés, amelyhez nagyon sokan a régi, beváltnak hitt vegyszereket alkalmazzák – mondván, hogy ez mindig meghozza a kívánt eredményt. Akik azonban tájékozódnak a különböző szerekről, már jól tudják, hogy a réz és a kén helyett alkalmazhatóak a mikrobiológiai készítmények. Umenhoffer Péter, a Bio-Nat Kft. cégvezetője azt tanácsolja, hogy először metszés után és rügyfokadás előtt, majd amikor elindul a növénynek a lombosodása, akkor is érdemes mikrobiológiai készítményt használni.
Az emberi bőr és testfelület is tele van baktériumokkal, amelyek megvédenek bennünket a káros külső hatásoktól. Ugyanezt a mikrobiológiai védelmet mi is képesek vagyunk megadni a növényeinknek és ezért nagyon fontos a lemosópermetezés. A cégvezető szerint ha rügyfakadáskor történik ez meg, akkor még hatalmas problémától nem kell tartani. A metszés után azonban megsebezzük magát a növényt, tehát egy nyílt seb keletkezik.
-Régebben ezeket a részeket le is kenték és kezelték, pláne egy nagyobb faág esetében, de ma már a mikrobiológia védelmet tud nyújtani ezen a nyílt felületen, ahol a metszés történt. Ezért javasolt egyébként metszés után megtenni ezt a lemosópermetezést, illetve lombosodáskor, majd a virágzáskori állapotban. Ez a permetezés a patogénekkel, a gombákkal szembeni védekezésben tud nagyon nagy segítséget nyújtani a gazdáknak -összegezte Umenhoffer Péter, aki szerint egyre többen el is utasítják azt, hogy különböző vegyszereket használjanak.
Másrészt pedig egyre több a vegyszerkivonás is. Az európai szabályozás és az úgynevezett zöld irány nagyon sok kérdés elé állítja a gazdálkodókat, hogy ezentúl mivel lehet a saját növényeiket megvédeni. Ahogy az embereknél sem a gyógyszer az első gondolat, hanem hogy készüljük fel a betegségekre, ezért kell a mikrobiológiát alkalmazni. Ezért is vannak olyan mikrobiológiai termékek, melyek kifejezetten alkalmasak arra, hogy ezt az immunitást, vagyis a növény védekező képességét meg tudják erősíteni.
Ebben az esetben beszélhetünk akár telepítésről, vagy a telepítéskor elvégzendő gondozásról – amikor magába a táptalajba teszünk mikrobiológiai készítményt -, vagy arról az esetről, amikor egy lemosópermetezésnél, vagy virágzáskori állapotban hozzátesszük ezeket a készítményeket, tehát megadjuk a növénynek azt a védelmet, amivel tápanyagot tud felvenni.
Hol az összefüggés a tápanyagfelvétel és a baktériumok között?
Ahhoz, hogy a talajban lévő szerves anyagokat – nitrogén, foszfor, kálium – a növény fel tudja venni gyökérzeten keresztül baktériumok közvetítésével. Ezek segítenek felszabadítani az említett anyagokat, melyeket a növények fel tudnak venni. Felmerül az a kérdés is, hogy a szárazság mennyire lehet fenyegető ezeknél a folyamatoknál? Umenhoffer Péter azt mondja, hogy a szántóföldi gazdálkodásban ez egy kicsivel nagyobb problémát jelent, viszont egy kertészetben megoldható a fúrt kútnak köszönhetően.
-A mikrobiológia abban tud segíteni a növényeknek, hogy az aszálytűrő képességét nagyon jó mértékben javítja, akár egy-két héttel ki is tolja. Nem azt mondom, hogy akkor innentől kezdve víz nélkül képes a növényünk fejlődni, mert ez nem igaz. Mindennek az alapja a víz, ezért ha a védekező- és aszálytűrő képességét felerősítjük, akár egy-két héttel ki tudjuk tolni azt az időszakot, amíg esetleg elszáradna, vagy végképp feladná a harcot. Nagyon sokszor azért egy-két héten szokott ez múlni, hogy megjön-e a várva várt csapadék vagy sem.
A baktérium egyik ellenfele a réz
Ma már a komplex összetevőkből kell kiindulni, melyeket tanulmányozni kell előzetesen: például milyen törzseket tartalmaznak ezek a készítmények? A legjobb, ha olyan terméket keresünk, amelynek endospórás szerkezete van. Az endospóra egy olyan alakja a baktérium sejteknek, melyek képesek megvédeni az abiotikus stressz hatásokkal (pl.: szárazság) szemben a baktériumokat. Amikor a talajba kerül és nedvességet kap, akkor a baktérium sejtek aktívak lesznek és képesek kifejteni jótékony hatásukat a növények számára. Tehát amikor baktérium készítményeket választunk – akár talajoltáskor, akár lombozatra történő permetezéskor – akkor az endospórásat keressünk.
Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu