Kertészet

Így ápoljuk télen a fügefát

A füge ára már darabonként is meglepő, pedig alig pár óra dél felé tartó autózás után ingyen szedhetjük a fáról. Ezt persze itthon is megtehetjük, csak óvnunk és gondoznunk kell a fánkat!

Ha azt mondom, eperfa, akkor mindenkinek a nyár egyik legfinomabb gyümölcse jut eszébe, a kezünket is megfestő lila és fehér eper. Még dalunk is van róla, ugye, legalábbis a lombjának fogyasztásáról szóló ének… De azt tudtad, hogy a füge is az eperfafélék családjába tartozik? Igaz, ő nemzetségének egyetlen képviselője, ha egészen pontosan bele akarunk menni a taxonómiába.

Forrás: pixabay.com

De nemcsak ezért érdekes, hanem beltartalma miatt is rendkívül értékes gyümölcsnek számít. Ha nem vagyunk híve a táplálékkiegészítőknek, akkor jó, ha tudjuk, hogy a füge bizony kiváló kalcium- és foszforforrás. Szárított állapotában utóbbiból több mint 100 grammot nyerhetünk ki.

Azonban sokunknak nem a „híres” magyar füge jut eszébe, hanem a délebbről származó. Pedig egyre melegedő klímánkon jóval könnyebben ehetünk saját termesztésű gyümölcsöt, mint akár harminc éve, persze néhány trükk még mindig kell hozzá.

Először is fontos, hogy olyan helyre ültessük a fügefát, ahol jó sok napfényhez jut, ami azért is elengedhetetlen, mert évente kétszer virágzik, s a tavasziból csak akkor lesz finomság, ha egészen októberig éri a nap. Ha az őszi virágra számítunk, azzal pedig jobb, ha megvárjuk a következő nyarat.

Ezenfelül a fügefát át kell teleltetnünk, ami nem kihívás, de magára sem hagyhatjuk a fagyokra. Ha szüretelni szeretnénk, akkor télre mindenképp le kell takarnunk a vesszőket, amelyek az első faggyal elvesztik leveleiket. Ehhez kössük őket össze, fedjük be náddal, és az ágacskák közét töltsük fel száraz avarral! Amint tavaszodik, leszedhetjük a takarást. Egy kis trágya, valamint jó sok víz nagy segítség lesz a fánknak az új idényre való felkészülésben!

A növényi alapú élelmiszerek fontossága a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a fő témák egyike volt. A rendezvényen számos kistermelő nyert bemutatkozási lehetőséget, akik alternatívákat mutattak egészségesebb ételek készítéséhez.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom

Támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nyakas Farm
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés