Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Bemutatkozik a Törley Pezsgőpincészet

 

Törley József első pezsgőpincészetét 1880-ban a champagnei Reimsben hozta létre. Két évvel később, 1882-ben felismerve az etyeki szőlők pezsgő alapborként történő felhasználásának kiválóságát, a budafoki pincék adottságát, valamint a vállalkozások meghonosításának támogatására nyújtott gazdasági lehetőségeket, Promontoron létre hozta Gyula bátyja anyagi támogatásával a Törley és Tsa. „pezsgőborgyárat”.

A pezsgőkészítés – bár a kor technikai vívmányait Törley József úttörőként hasznosította – alapjában véve jelentős kézimunka igényt vetett fel. A gépesítés és a manufakturális elemek egyaránt megtalálhatóak voltak Törley József 1890-es években létrehozott Anna utcai 20.000 négyzetméteres pincészetében, ahol a pincék mélyén, a pezsgők mindmáig palackokban érlelődnek.

A Törley-nél az innováció az örökség része, pincészetünkben mindig a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítjük pezsgőinket, mindamellet, hogy őrizzük a tradíciókat is. Piacvezető pezsgőmárkaként, természetesen figyeljük a nemzetközi trendeket és ha érdekes, követendő példát látunk, igyekszünk azt a hazai piacon is meghonosítani. Nem titkolt célunk, hogy ünnepet hozzunk a hétköznapokba.

A nagy ünnepek alkalmával mindíg ott vagyunk a családi és baráti összejöveteleken, de biztos mindig ekkora alkalom kell ahhoz, hogy pezsgőt bontsunk? A hétköznapokon is ünnepelhetünk egy pohár kiváló pezsgő társaságában. Higgyék el, a több mint 140 év alatt megtapasztaltuk, hogy minden kisebb és nagyobb siker vagy örömteli pillanat még élvezeteseb, ha egy pohár pezsgő társaságában ünnepeljük meg.

A Törley Pezsgőpincészet régen és napjainkban

 

A technológiákról röviden

Méthode traditionnelle – 30 alkalommal veszik kézbe a palackot, két-három évig érlelődik a pezsgő!

Az alapok a századokra visszanyúló eljárásokat idézik. A tradicionális pezsgők elkészítéséhez ma is hosszú hónapokra, akár három évre van szükség. A palackokat, melyek csak majd két-három év múlva kerülnek a pezsgőkedvelő ínyencek elé, először szakavatott kezek rendezik rakatokba, máglyákba. A seprőn érlelődő pezsgő zamatainak kiteljesítését újabb kézimunka segíti elő azáltal, hogy a palackokat hathavonta átrakják, miközben felrázzák a palack hasán pihenő seprő réteget. A műveletek itt azonban még nem érnek véget.

A készre kezelés, a degorzsálás megkezdése előtt a rázóállványokon a palackot 24 alkalommal veszik kézbe, alkalmanként 1/8-ot fordítva rajtuk. Az eljárás végén a seprő a palack szájánál gyűlik össze. Ennek eltávolítását jégdugóba fagyasztással, majd annak kilövetésével (degorzsálás) biztosítják a nagy tapasztalattal rendelkező pincemesterek.

 

Méthode transvasée – Palackban erjesztve, szűrve seprőtlenítve

A háromemeletnyi mély pincerendszerben érlelődő palackok a tradicionális eljárás mellett a 1,5 literes magnum palackokban erjesztett transvasée pezsgőknek is az alapanyagát biztosítják. A technológia bár komolyabb gépesítést tesz lehetővé, de az emberi jelenlétet, a szorgos kezeket ez az eljárás sem nélkülözheti. A letöltött cuvée a palack koronazárral történő lezárása után kerül a fém kosarakba, konténerekbe. A kosárba rendezés során több tonnát mozgatnak meg naponta az ide beosztott munkatársak. A konténerek ezután rendezett sorokban – gondosan jelölve a bennük rejlő ital paramétereit – kerülnek a pinceágakba. Erjedésük, majd érlelésük 9 hónaptól akár másfél évig terjedhet. A hosszú pihenőidő után a már kierjedt pezsgőt teljesen zárt rendszerben kezelik készre a szakemberek.

Méthode Charmat

A tartályban erjesztett pezsgők 2005 óta a pincészet Háros utcai bázisán készülnek. A 25 db 2500 hektóliteres tartályban erjed a magyarországi pezsgőforgalom meghatározó része. Itt készül a magyar fogyasztók kedvence a Törley Charmant doux melyből a 0,75 literes kiszerelés mellett 0,2 literes, 1,5 és 3,0 literes kivitelben is palackozzák ezt az italt. A Törley márkaportfólió 12 tagja készül ezzel az eljárással.

Méthode Asti

Szintén tartályban erjed, de nem pezsgő alapborból hanem mustból. Közvetlenül a mustot erjesztik pezsgővé, így egy aromagazdag, elsődleges muskotályos ízeket, illatokat hordozó pezsgő készülhet. Jellemzően alacsonyabb alkoholtartalmú, hiszen egyszeri erjesztéssel készül. A Törley választékában Fortuna néven kerül a boltokba.

Törley Alkoholmentes

A Törley Alkoholmentes egy különleges technológiával készülő ital, ami borból készül, és vákuum technológia segítségével vonják ki belőle az alkoholt.

Az Alkoholmentes Törleyvel senki nem marad ki az ünneplésből. Fehér és Rosé változatban érhető el.

A Törley Alkoholmentes Rosé 2023-ban aranyérmet nyert a nagy múltú és elismert Mundus Vini versenyen, Alkoholmentes

2023 újdonsága a Törley ICE

Itthon még újdonságnak számít, nemzetközi szinten viszont már sikertörténet a jégre töltött pezsgő, ami szinte kifordította a sarkából a globális piacot. Az izgalmas, és néhány éve még elképzelhetetlennek tartott trend térhódítására reagálva a Törley Magyarországon elsőként jelent meg Törley Ice néven olyan itallal, ami az új irányvonal igényeire reagál.

 

A jég nem ront a pezsgő minőségén, sőt!

Hihetetlenül hangzik, de igaz! A Törley Ice ízéből és zamatosságából akkor sem veszít, ha a jégkockák olvadni kezdenek, mivel több buborékot tartalmaz, mint más pezsgők. Valódi frissessége, gyümölcsössége, illat- és zamatanyagai kifejezetten jégre töltve teljesednek ki. Alapját speciális cuvée adja, a játékos és üde ízek megőrzése érdekében rövid ideig tartályban erjesztik. A jégkockák térigénye miatt ajánlott öblös nagy űrtartalmú pohárban kínálni. Díszíthető mentával vagy bogyós gyümölcsökkel.

A Törley különlegessége küllemében is újszerű: a hófehér palackról hologramos fólia köszön vissza, amely a jég hidegségét, tükröződését hivatott megmutatni a fogyasztóknak. Ez az exkluzív megjelenés egyedülállónak mondható a hazai előállítású pezsgők körében

 

A pezsgő, amelyet elsősorban nem pezsgőként fogyasztunk

Az új pezsgőzési szokás Dél-Franciaországból terjedt el, ahol az emberek a forró nyári napokon néhány darab nagyobb szemű jégkockával hűtötték le buborékos italukat. A pezsgőházak gyorsan reagáltak is a fogyasztói igényekre, így egyre több országban jelentek és jelennek meg olyan termékek, amelyeknek kötelező elemét képezik a jégkockák. A Törley Ice berobbanásával hazánkban is megváltozhatnak a klasszikus pezsgőfogyasztási szokások.

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés