Kertészet

A világ szőlő- és borpiaci tendenciái

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet április közepén tette közzé a legújabb szőlőtermesztésre és borászatra vonatkozó információkat a 2024-es szőlőterület, szőlő- és bortermelési, borfogyasztási és -kereskedelmi adatok alapján.

Világszinten lassul a szőlőültetvények területének csökkenése

A világ szőlőültetvény területe az elmúlt négy évben újra csökkenésnek indult. A 2024-es évben 0,6%-os csökkenés következett be. Így a világ szőlőtermő területe 7,1 millió hektárra zsugorodott, ugyanakkor a csökkenés lassuló ütemet mutat. A csökkenő trendet a főbb szőlőtermesztő régiókban végrehajtott szőlőültetvény kivágások okozzák, amely az európai országok közül Bulgáriában (-7%), Portugáliában (-5%), Spanyolországban (-1,5%) és Franciaországban (-0,7%) volt jellemző, ugyanakkor a harmadik országok esetében is találkozhattunk jelentősebb szőlőkivágásokkal, így Chilében (-3%), Dél-Afrikában (-1,5%) és Kínában (-0,4%). Néhány országban azonban a szőlőültetvények terjedése figyelhető meg: Brazíliában, Olaszországban, Indiában és Oroszországban.

Forrás: pixabay.com

Csökken a világ bortermelése az éghajlatváltozás miatt

A 2024-es évre vonatkozóan a világ bortermelése 226 millió hektoliterre tehető, ami több mint 60 éve a legalacsonyabb szint és 5%-os csökkenést jelent az amúgy is történelmileg alacsony 2023-as termeléshez képest. Ez már a második egymást követő év szignifikáns csökkenését jelenti, ami nagyrészt az éghajlatváltozás következményeként bekövetkező kiszámíthatatlan és szélsőséges időjárási eseményeknek köszönhető, amelyek mind az északi, mind a déli féltekén hatást gyakoroltak a szőlőtermésre és a megtermelt bor mennyiségére.

Új fogyasztói szokások és a piacok sokszínűsége

2024-ben a világ borfogyasztása 214 millió hektoliterre tehető, ami 3,3%-os csökkenést jelent a 2023-hoz képest. Ez az érték a legalacsonyabb globális fogyasztási szintet jelenti 1961 óta.

A globális borfogyasztás csökkenése 2018 óta viszonylag egyenletes ütemben zajlik. E trendhez több tényező kombinációja járul hozzá: a gazdasági és geopolitikai tényezők, amelyek inflációt és bizonytalanságot generálnak, valamint az „érett” borfogyasztó országokban a változó életstílus-preferenciák, a változó társadalmi szokások és a fogyasztói magatartás generációs változásainak hatása. Azonban néhány kulcsfontosságú piac ellenállónak bizonyult ezekkel a nehézségekkel szemben (Spanyolország, Olaszország, Portugália, Oroszország), ahol még kismértékben nőtt a fogyasztás. Ugyanakkor jelentős borfogyasztás csökkenés következett be két nagy borfogyasztó országban, az Egyesült Államokban (-6%) és Kínában (-19%).

Azok az országok, amelyek jelentős összfogyasztást mutatnak, és rendkívül nagy népességgel rendelkeznek, továbbra is jelentős növekedési potenciállal bírnak.

Termelés és kereslet közötti egyensúly

Bár a termelés és a fogyasztás is csökkent, a globális borpiacon 2024-re várhatóan megmarad a borpiaciegyensúly, mivel a termelés valószínűleg nem haladta meg a keresletet, folytatva a 2023-as alacsonyabb terméseredmények trendjét. Két egymást követő év alacsony termelése segíthet stabilizálni a borpiacot, bár a készletek szintje továbbra is eltérő lehet a különböző régiókban.

A nemzetközi kereskedelem stabilan tartja a mennyiséget és az értéket

Az export mennyisége 99,8 millió hektoliter 2024-ben (2010 óta a legalacsonyabb és megegyezik a 2023 évi mennyiséggel). Az export értéke kismértékben – 0,3%-kal- 36 milliárd EUR-ra csökkent, de az átlagos exportár 3,60 EUR/liter maradt, ami történelmileg magas árnak számít. Az infláció és az alacsonyabb kínálat továbbra is magas áron tartja az árakat a pandémia előtti évekhez képest (jelenleg majdnem 30%-kal magasabbak az export árak, mint 2020 előtt voltak). A termékkategóriákat tekintve a palackos borok kereskedelme kimértékben csökkent, míg a folyóboroké kismértékben nőtt az előző évhez képest.

Végül fontos kiemelni, hogy a borkereskedelem egyre inkább globalizálódik: míg 2000-ben csak minden negyedik elfogyasztott palack bor került más országban elfogyasztásra, mint ahol megtermelték, addig ma már a világon minden második palack elfogyasztott bor importból származik.

Forrás: OIV, www.oiv.int

agrotrend.hu / NAK / Dr. Sidlovits Diána

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés