Gazdálkodás
Eredményes évet zárhatnak a tormatermesztők
Az előző években méltatlanul alacsony volt a torma felvásárlási ára, de az idei év változást hozott, ugyanis a korábbiakhoz képest jobb áron tudták értékesíteni a gazdálkodók. Mint minden mezőgazdasági termék esetében érdemes az öt éves átlagot figyelembe venni – ez igaz a tormára is, amit most igen magas áron, 800 forintért vásárolják fel a termelőktől. Egyetlen kilogramm torma előállítása attól függ, hogy milyen háttérrel rendelkeznek a termelők, akik – ha a saját munkájukat és a gépek amortizációját nem számolják ebbe bele –, akkor a jelenlegi helyzettel elégedettek lehetnek.
A meghatározó növényeknek évszázadok alatt kialakult a termőkörzete: a szilváé Szabolcs-Szatmár-Bereg, a szójáé Baranya és térsége, a fűszerpaprikáé és az őszibarackéa Dél-Alföld. A torma esetében a hajdúsági Bagamér az egyik meghatározó település, amit így is tart számon a szakma. Ez ott több, mint egy növény: a kiszámítható jövőképet jelenti, ezért nagyon fontos a termelőknek az ágazat biztonsága.
Idén nagyon kedvező az ár, ilyen az elmúlt években sem volt. A torma, legyen az első-, másod-, vagy harmadosztályú, egységesen 800 forint a felvásárlási ára. A kereskedők szembesültek azzal, hogy a torma mennyisége a piacok kiszolgálására nem lesz elegendő, ezért mindent bevetnek annak érdekében, hogy a saját telepükön az adott mennyiség jelentkezzen. A kereskedők próbálják elhalászni a másiktól az árút, a termelőknek akár még ennél is többet kínálnak, csak azért, hogy hozzájuk vigyék. A kereskedőknek ugyanis nagyon fontos, hogy a külföldi piacokon stabilitást tudjanakképviselni, mert próbálják ezt az árút korábban lekötni egy kinti üzemmel és a biztos beszállításért mindent elkövetnek.
Pontosan két évvel ezelőtt minden várakozást felülmúlt a tormatermés. Kevesebb területen többet és jobb minőségűt takarítottak be a gazdák, mint egy évvel azelőtt. A pusztító aszály idején még úgy tűnt, hogy katasztrófa közelít, ám a gazdák kitartóan öntözték a földeket és a szeptemberi eső is sokat segített. Így végül akik a torma mellett tették le a voksukat – a kukorica és a napraforgó helyett -, azok a gazdák rekord magas áron tudták értékesíteni a termést.
Sokan gondolták azt, hogy felhagynak vele és más kecsegtető növénnyel próbálkoznak. Ez nem sikerült, de aki kitartott a tormánál, annak kiváló, soha nem látott magas áron vettékát a terményét.
Az európai termés felét Magyarországon takarítják be, azon belül is a Hajdúságban. A magyar torma hazája Bagamér, Vámospércs, Létavértes, Kokad, Újléta és Álmosd térsége. Az elmúlt években nem változott a torma termőterülete: 1259 hektárra érkezett be területalapú támogatásra kérelem, de sokan nem adnak be ilyen kérelmet, ezért az 1400 hektár valójában a reális, amelynek 98 százaléka a Hajdúságban található. Hosszabb távon megállt a fejlődés lendülete, de tíz év átlagát nézve ez az 1400 hektár a reális, mivel mindent az időjárás és a piaci viszonyok befolyásolnak.
Gergely János, a Hungarotorma Kft. ügyvezető igazgatója szerint az áremelkedés mögött elsősorban a külföldi feldolgozók készleteinek csökkenése áll. Tíz százalékos terméskiesés tapasztalható az érdekeltségükbe tartozó termőterületeken az előző évhez viszonyítva. A tavalyi év betakarítása után volt olyan nagy cég, amelyiknek éppen csak hogy jutott elegendő nyersanyag, így most azért is van jelentősebb érdeklődés a torma iránt, hogy elkerüljék a cégek ezt a helyzetet.
A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai piac, hanem az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés. A hazánkban termelt tormát 80-90%-ban exportáljuk, többek közt Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba, jellemzően friss, lédig formában.
A Hajdúsági Torma 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM) termék, melyet 2021-ben Hungarikummá is nyilvánítottak, köszönhetően a hajdúsági termőtájnak – ami az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység érintkezésénél terül el. A homokos öntés, illetve lápos réti talajon az úgynevezett bakhátas termelési technológia teszi egyedivé a Hajdúságban termett tormát. Ezt, a tipikusan hazánkra jellemző ültetési technológiát csak ott lehet megvalósítani, ahol a klimatikus adottságok és a talajviszonyok egyaránt adottak.
Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu