Gazdálkodás

Az idei spárgaszezonon a termelői összefogás kellett hogy segítsen

Még június elejéig tart a spárga termesztésének a szezonja, de már most megállapítható, hogy óriási a kereslet rá idehaza, sőt exportra is bőven jut belőle nem csak a környező országokba, hanem Angliába, Németországba és Svájcba is. Ezt az ágazatot szintén sújtja más haszonnövényekhez hasonlóan a nehéz fizikai megterheltség miatti munkaerőhiány és a termőterület csökkenése. Ennek ellenére nem rosszak a hazai spárgatermesztés kilátásai a jövőre nézve sem.

Ezt erősítette meg Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályvezetője, aki szerint az 1000 hektáron idén 3700 tonna kiváló minőségű magyar spárga terem majd, ami az exportban is látszik. Néhány nagyobb cég termeli a hazai spárga jelentős részét, viszont a kisebb termelők közül is összeálltak ugyan jó páran, de náluk a munkaerőhiány jelenti a gondot. A gépesítés nagyon egyedi, ezért olyan jöhet csak számításba, ami felszedi a bakhátat, elvágja a spárgát, viszont ezt a hátteret csak a nagyok képesek megoldani.

A spárgatermesztés hazája a Dél-Alföldön található, ahol a hőmérséklet is kedvezett a fejlődésnek a 20 fok feletti átlaggal, ami a legideálisabb a növénynek. A sok jó hír ellenére a spárga termesztési területe évről-évre kisebb: elsősorban a kisebb termesztők hagytak fel vele, mert munkaerőt nehéz találni, de közben több nagyobb termelő összefogásával jelentős koncentráció alakult ki, amelynek köszönhetően sikeres a spárgatermesztés és az exportpiacokra is jut belőle.

Amíg korábban a spárgatermés felét, most már a kétharmadát visszük külföldre. A Dél-Alföld mellett a Hajdúságban is foglalkoznak vele, ahol homokos, meszes a talaj. A spárga ugyanis a kötött, agyagosabb talajt nem szereti. Nem csak a fogyasztók, hanem a termelők is kezdik megszeretni, amelyben része volt az agrárgazdasági kamarának és a szaktárcának, amelyek a megfelelő felületeiken ösztönözték is a fogyasztókat a spárga vásárlására.

Fotó: Pixabay

A spárga igazi vitaminbomba: a hajtás A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, C-, E-, K vitaminban, folsavban, továbbá kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, káliumban, szilíciumban és molibdénben gazdag. Továbbá sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz. A spárgahajtás legfinomabb része a feje, ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. A friss spárgát nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig is lehet tárolni a hűtőben, de célszerű frissen elkészíteni, hiszen úgy a legfinomabb.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés