Állattenyésztés

Gazdálkodás

Vegán lesz a dán? A disznók a klímavédelem ellenségei

A dánoknak húsfogyasztásuk kétharmadát zöldségekkel és más növényekkel kellene helyettesíteniük ahhoz, hogy elérjék az ország által kitűzött klímacélokat a 2020-as évek végére – közölte kedden egy független dán kormányzati tanácsadó.

Létrehozva:

|

A dán klímatanács által előterjesztett kulcsjavaslatok között a legfontosabb a környezetet előállításukkal megterhelő élelmiszerekre kivetett adó volt – írja az Infostart. A bizottság javaslata szerint a kormánynak a marhahúsra – amelynek a legnagyobb a karbonlábnyoma – 33 százalék körüli adót kellene kivetnie – jelentette ki a tanács elnöke, Peter Mollgaard a Reuters hírügynökségnek.

A dán klímavédelmi stratégiáról szóló éves jelentés szerint a kormánynak kötelező 70 százalékkal visszaszorítania az ország szén-dioxid-kibocsátását.

Fotó: CRAIG LASSIG

A jelentés szerint a dánok a világátlag nagyjából kétszeresét fogyasztják olyan állati eredetű élelmiszerekből, mint a sertéshús, a marhahús és a tejtermékek. A táplálkozással kapcsolatos károsanyag-kibocsátás alapján Dánia a világ legszennyezőbb országai közé tartozik. Jelentős sertéshústermelőként – az országban minden lakosra két sertés jut – a sült disznóhús az egyik legfontosabb fogása az ország konyhájának.

Dánia területének fele földművelés alatt áll, így a világ legintenzívebb művelésű országai közé tartozik.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook