Állattenyésztés

Gazdálkodás

Variációk egy témára: a víziszárnyasok és a pulya takarmányozása DDGS-sel

Az exportorientált víziszárnyas-ágazat nemzetgazdasági szempontból fontos terület, tradicionális, magas értékű, speciális magyar termékekkel. A száraz kukoricatörköly (DDGS – Dried Distillers Grain with Soluble) egyre ismertebb a fehérjeforrás a takarmányozásban. Megvan benne a potenciál, hogy felvegye a versenyt a hazánkba érkező importszójával is.

Létrehozva:

|


fotó: biokontroll.hu

A víziszárnyas-ágazatot az utóbbi években több negatív hatás is érte: a madárinfluenza, a túltermelés, a takarmányok drámai drágulása, valamint az állatvédők támadásai arra kényszerítették az ágazat szereplőit, hogy számottevően változtassanak a termelés jelenlegi szerkezetén és mindenekelőtt javítsák a termelés hatékonyságát. Jelentősen terhelte a termék-előállítás eredményességét a takarmánygabona és a fehérjehordozók (extrahált szója) árának növekedése is. Tekintettel arra, hogy az állattartásban az összes költség 60–70%-át a takarmányozási költség teszi ki, új takarmányozási technológiák kialakításának, a táplálóanyag-szükségletek pontosításának döntő jelentősége lehet az ágazat versenyképességének tekintetében.

Komoly problémát jelent a víziszárnyas-ágazatban, hogy az egyes alapanyagok táplálóanyag-tartalmát általában tojóra vagy brojlercsirkére határozzák meg. A víziszárnyasok alapvetően abban különböznek rokonaiktól, hogy nem rendelkeznek beggyel és hatékonyabban emésztik a rostot. Ennek két oka a fejlett caecum és zúzógyomor. Az indító tápokban 2 százalék, a nevelőben 8–9 százalékig szerepeltették a DDGS-t, melynek növelése további tesztek és az alapanyagárak függvénye.

A hizlalás teljes időszaka alatt mért takarmányfogyasztás, valamint takarmányértékesítés megegyezik a fajtákra megadott standard értékkel. Tömő időszakban nem szerepel DDGS májvédelmi elgondolások miatt. Pulykák esetében a hazai tapasztalatok szerint a DDGS-t az utónevelés fázisától használják, 7–9 százalékos bekeveréssel. Az élősúlyértékek azt mutatják, hogy a takarmányozás kezdetekor nem volt szignifikáns különbség a DDGS etetése után és azt megelőzően a csoportok között. A nevelés végére nem igazolható nagyobb mértékben eltérés. A nevelés teljes időszaka alatt mért takarmányfogyasztás, valamint takarmányértékesítés bár magasabb, mint a technológiai előírás, azonban megfelel a magyarországi átlagos értékeknek. A DDGS-kiegészítés pulykában sem befolyásolta az elhullás mértékét. A brojleréhez hasonlóan a pulykamell színének piros és sárga színárnyalatát szignifikánsan növelte a DDGS-t tartalmazó takarmány fogyasztása, ami javítja annak fogyasztói minőségét. Szakirodalmi adatok szerint 15–20 százalékos bekeverési arány elérése sem okozhat jelentős eltérést a naturális mutatók tekintetében.Az exportorientált víziszárnyas-ágazat nemzetgazdasági szempontból fontos terület, tradicionális, magas értékű, speciális magyar termékekkel.

A Pannonia Ethanol évente 325 ezer tonna Pannonia Gold névre hallgató DDGS-t állít elő, melynek különlegessége az, hogy minőségét rendkívül szigorúan ellenőrzik, így nemcsak az garantált, ami mára alapvetőnek tekinthető Magyarországon, hogy génmódosítástól mentes kukoricából állítják elő, hanem az is, hogy az alapanyagként felhasznált kukorica antibiotikumoktól és hormonkezeléstől is mentes. A folyamatok monitorozása biztosítja a DDGS szemcséinek optimális méretét is, ami kiemelten fontos a takarmány keverési arányai, íze és szállítása szempontjából, a Pannonia Gold alkalmazásával így a takarmányozás tervezhető és biztonságos, ennek köszönhetően elterjedése általánossá kezd válni. A DDGS továbbá képes arra, hogy az óriási fehérjehiánnyal küzdő Európában kiváltsa a génmódosított importszóját. 

agrotrend.hu / NAK / agrarium7.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook