Állattenyésztés

Gazdálkodás

Speciális tehéntoalett mentheti meg a környezetet?

Egy holland cég találmánya csökkentheti az ammónia-kibocsátást, amellyel nemcsak a természetre gyakorolnának jó hatást, hanem az állatokra is.

Létrehozva:

|

A Hanskamp cég a CowToilet (Tehén WC) rendszerrel egy WC-t fejlesztett ki tehenek számára. A rendszer elkülönítve gyűjti a vizeletet az ammónia-kibocsátás csökkentése érdekében – írta a Top Agrar.


Az abraktakarmányt kínáló állomáson levő tehén WC az ammónia-kibocsátás csökkentésére szolgál – fotó: Hanskamp

A gyártó szerint, ha a vizelet nem érintkezik szilárd trágyával, lényegesen kevesebb ammónia keletkezik.

A tehén WC összegyűjti a vizeletet, és a tejelő szarvasmarha-tenyésztésben az ammónia által okozott problémák leküzdésére szolgál.

A CowToilet egy automata vizeletgyűjtő rendszer, amely abraktakarmányt kínáló állomásra van telepítve. Egy természetes idegi reflexet használ, amely kiváltja a tehén vizelését. A tőgy központi szalagját nyomva együtt mozog a tehénnel, közben megérinti azt az ideget, ami stimulálja a húgyhólyag ürítési reflexét, így a tehén vizelni kezd.

A vizeletet egy tartályba gyűjtik, majd elszívják és külön tárolják.

Az ammónia kibocsátás csökkenés nemcsak a környezet, hanem az állatok jóléte szempontjából is jobb, mivel egészségesebb istállóklíma jön létre. Emellett gazdasági előnyei is vannak, hiszen a rendszer költségmegtakarítást eredményez a trágya eltávolításakor.

Emellett ez a rendszer új bevételi forrásokat is teremt, mivel a tiszta vizelet kiváló minőségű alapanyagként használható, például precíziós trágyázáshoz vagy a "sárga" villamos energia előállításához.

A termék várhatóan 2020-tól fog piacra kerülni, amelynek ára még nincs meghatározva.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook