Állattenyésztés

Gazdálkodás

Sorra számolják fel a tehenészeteket

Csak a Dunántúlon öt tehenészet döntött arról, hogy az alacsony tejár miatt felszámolja az állományát, de ha a feldolgozóknak nem sikerül árat emelniük, még többen hagyhatnak fel a termeléssel. Az állattenyésztés veszteségét az olcsó gabona miatt a növénytermesztésből származó bevételből sem tudják pótolni a termelők.

Létrehozva:

|

Alaposan megtépázzák az alacsony felvásárlási árak a hazai tejipart. A tehenészetek jelentős része azt mérlegeli, hogy megéri-e folytatnia tevékenységét, vagy kénytelen lesz bezárni az üzemet és levágni az állományát. A tejtermelő gazdaságok esetében ebben az időszakban dől el, hogy jövőre milyen állománnyal szeretnének dolgozni, a gazdák most kötik meg a szerződéseket a takarmányforgalmazó cégekkel. A kereskedők jelzése szerint a Dunántúlon öt telepet zárnak be a közeljövőben, Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint azonban ez még csak a kezdet. – Ha rövid időn belül nem emelkednek a felvásárlási árak, akkor hamarosan több gazdaság is így dönthet – mondta a Magyar Időknek.

A szakember rámutatott: bár az úgynevezett tejipari válság az európai uniós túltermelés miatt alakult ki, és a tagállamok többségét egyaránt sújtotta, mára a legtöbb országban rendeződött a helyzet. A termelés csökkenésével felfelé indultak el az árak az unió belső piacán. Magyarországon azonban továbbra sem tudnak emelni a felvásárlási árakon a feldolgozók, az uniós tendenciával szembemenve még mindig lejtmenetben vannak az árak.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján a májusi 68 forintról 65 forintra csökkent a nyers tej literenkénti felvásárlási átlagára júniusban, az egy évvel korábbi szinthez képest csaknem 10 forint a különbség. Ezzel szemben az uniós azonnali piacon a tej ára a májusi szinthez képest 135 százalékkal nőtt, de hasonló tempóban drágul a tejszín, a tejpor és a vaj is. Ennek oka, hogy a termelés folyamatosan csökken, mivel a nyári időszakban a tehenek jóval kevesebb tejet adnak, mint az év más időszakaiban. Az árak várhatóan ősztől sem csökkennek, mivel szeptemberben erősödő keresleti piacra számítanak a szakemberek.

Mélykuti Tibor szerint nem csak az alacsony tejárak nehezítik a gazdálkodók helyzetét. Míg korábban az állattenyésztés mellett növénytermesztéssel is foglalkozó termelők a gabona értékesítéséből származó haszonból tudták pótolni az állattartás miatt kiesett bevételt, addig mára ez a lehetőség is megszűnt. A búza ára hónapok óta nagyon alacsonyan van, a Magro.hu online piactér jelentése szerint az étkezési búza ára július elején 43 500 forintról 40 000 forintig esett tonnánként, ez mintegy 21,5 százalékos mínuszt jelent az előző évhez képest.

A legtöbb gazdálkodó esetében elvileg megoldható lenne, hogy a gabonát magtárban tartva kivárjon az értékesítéssel, bízva abban, hogy felfelé indulnak el a gabonaárak. A tartósan alacsony tejár miatt azonban a termelők kénytelenek lesznek olcsón túladni a terményen, hiszen mára felélték tartalékaikat. A terméktanács elnöke szerint ezért lenne nagyon fontos, hogy legkésőbb augusztusban elinduljon felfelé a nyers tej felvásárlási ára. Ezt azonban a feldolgozók csak akkor tudják meglépni, ha az átadói áraikat is emelni tudják a kereskedelmi láncok felé.

Mélykuti Tibor szerint egyelőre még kérdéses, hogy lesz-e erre fogadókészség az üzletláncoknál. – Mi eddig is maximálisan egyetértettünk a kereskedelmi láncok azon véleményével, miszerint a hazai iparnak képesnek kell lennie arra, hogy folyamatosan jó minőségű termékekkel lássa el a fogyasztókat. Ehhez azonban alapanyag kell – hívta fel a figyelmet. Majd hozzátette: ha az alacsony árak miatt felszámolják az állattartó telepeiket a gazdálkodók, akkor nem lesz tej, amelyből magyar tejtermék készülhet.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook