Állattenyésztés

Gazdálkodás

Nőtt a kereslet az őshonos tyúkokra

A baromfiágazatot a madárinfluenza állandó veszélye is fenyegette ebben az évben. Minden baj ellenére rég nem volt ekkora az érdeklődés az őshonos tyúkok és tojásaik iránt, ami főként az önellátásra törekvésnek köszönhető.

Létrehozva:

|

A sok nehézség ellenére jelentősen nőtt a kereslet az őshonos tyúkok és a tojásaik iránt – számolt be a Magyar Állattenyésztők Lapjának a jó hírről Szabolcs István, aki hosszú évtizedek óta tenyészt őshonos tyúkfajtákat. Ezt a hírt Koppány Gábor, a Magyar Haszonállat Génmegőrző Egyesület elnöke is megerősítette, aki szerint rég nem látott mértékben nőtt a tyúkudvarok száma idén. A helyi és a vidékre költözött lakosság körében is az utóbbi években újra kezdik felfedezni a régi fajták értékeit.

Fotó: wikimedia

Nem elhanyagolható szempont, hogy a tojás, mint az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk odahaza biztonságosan megtermelhető, alacsonyabb önköltséggel – vélekedett a szakember, aki szerint ez az örvendetes növekedés jó részt az önellátásra való törekvéseknek és a támogatásoknak köszönhető. A vízi szárnyasok, pulykák, gyöngytyúkok ez alól sajnos kivételek. Ezeknél a létszám fenntartás is nehézséget okozott.

agrotrend.hu / MÁSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook