Állattenyésztés

Nemzetközi pontykonferencia Szarvason

Létrehozva:

|

2023 augusztus 31-én Szarvason hatodik alkalommal rendezték meg a nemzetközi pontykonferenciát, melyen az AKI munkatársai is részt vettek.

A konferencia célja az európai édesvízi akvakultúra, azon belül a ponty szerepének erősítése és a pontyról alkotott imázs javítása volt, feltárva a pontyok által a „kék akvakultúrában” kínált lehetőségeket – írta cikkében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Fotó: AKI

A konferencián az első előadás a pontyfélék ellátási láncának ázsiai, azon belül főként a kínai helyzetéről és trendjeiről szólt. Az ellátási láncban a genetikai alapok jelentőségét mutatja, hogy 2022-ben 288 új minősített halfajta volt Kínában, amelyen belül a pontyfélék száma 54-et számlált.

Kínában a ponty az olcsóbb fajok közé tartozik, ezért nagyon fontos a hozzáadott érték növelése a szálkamentesség elérésével, magasabb feldolgozottsággal, új termékek előállításával.

A ponty globális akvakultúrában betöltött szerepéről szóló előadás rámutatott arra, hogy Európában az akvakultúra aránya igen csekély, mindössze 19 százalék, míg a világban – Ázsiának köszönhetően – az akvakultúra a haltermelés 49 százalékát adja a 2020. évi adatok alapján.

Európában az édesvízi akvakultúra aránya nagyon alacsony, mindössze 12 százalékot tesz ki a teljes akvakultúra-termelésből. Európában az akvakultúrából származó fogyasztás mintegy 90 százalékát importból szerzik be. A ponty akvakultúra-termelése Közép-Kelet-Európában jellemző, ahol stagnál a termelés.

Az európai pontytenyésztés múltjáról és jelenlegi irányaival, továbbá a fenntartható extenzív tavi akvakultúra aspektusaival is részletesen megismerkedhettek a résztvevők.

A panelbeszélgetések során a következő témákat járták körbe a szakértők: Európa szerepének megerősítése a globális ponty akvakultúrában; tógazdálkodás mint európai örökség, nemzetközi elismerési lehetőségek megvitatása; innováció a pontytermelési rendszerek és technológiák fejlesztése érdekében az értéklánc mentén.

agrotrend.hu/AKI

Hirdetés

Fókuszban

Facebook