Állattenyésztés

Gazdálkodás

Magyar fejlesztés: megvan a GM szóját kiváltó takarmány

Napokon belül életbe lép a génmódosított összetevőktől mentes élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet, így hamarosan a boltok polcain is megjelenhetnek az első védjegyes termékek. A GMO-növények elleni uniós küzdelemben újabb fejezet nyílhat, mivel magyar kutatók kifejlesztették azt a takarmányt, amely a kérődzők esetében hozamcsökkenés nélkül képes kiváltani a GM-szóját.

Létrehozva:

|

Szeptember huszadikától, vagyis jövő héten keddtől használható a GMO-mentes jelölés a hazai élelmiszereken, így hamarosan a vásárlók számára is egyértelművé válhat, hogy az adott áru tartalmaz-e génmódosított összetevőt. Az erről szóló rendelet a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg. Bár az Európai Unióban külön szabályozás vonatkozik a géntechnológiával módosított élelmiszerek jelölésére, a GM-takarmánnyal etetett állatok húsa, a tej vagy a tojás esetében a fogyasztók nem kapnak tájékoztatást ennek tényéről, hiszen az ilyen típusú élelmiszerekre nem vonatkoznak a szigorú előírások. A hamarosan életbe lépő hazai szabályozásnak köszönhetően azonban lehetővé válik, hogy a GMO-mentes élelmiszer, takarmány, valamint a „mentes” táppal etetett állatoktól származó hús, hal, tojás, tej, illetve méz külön jelölést kapjon. Ennek használata önkéntes lesz, tehát alapvetően lehetőséget, és nem kötelezettséget jelent majd az élelmiszer-előállítóknak.

Ha az adott termelő vagy feldolgozó megfelel a rendeletben előírt feltételeknek, akkor a csomagoláson feltüntetheti a GMO-mentességet jelző szöveget. A jelölés megszerzéséhez a termék előállítójának biztosítania és igazolnia kell, hogy az összetevők nem tartalmaznak génmódosított összetevőt, állati eredetű termékeknél azt is, hogy az állatokat „tiszta” takarmánnyal etették, aminek a ténye az élelmiszerláncban visszakövethető.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára lapunknak elmondta: a jelölés új piaci lehetőséget nyit meg a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar előtt, hiszen új választási lehetőséget jelent a fogyasztóknak. A cél, hogy minél nagyobb piaci részesedést érjenek el a GMO-mentes termékek, hiszen a jelölés használatával a nyomonkövethetőség és a minőség is biztosított – emelte ki az államtitkár.

Egy korábbi közvélemény-kutatás eredményei is azt jelzik, hogy nagy az igény a biztonságos, GMO-mentes élelmiszerekre. A válaszadók 66 százaléka szerint egészségesebb, finomabb és biztonságosabb a GMO-mentes termék, 99,5 százalékuk pedig fontosnak tartotta, hogy az erről szóló információ az élelmiszerek csomagolásán is megjelenjen.

A takarmányok többségénél ma a szója a fő fehérjeforrás, a hazai szükségletet pedig főként importból származó GM-szója elégíti ki. Annak érdekében, hogy a hazai állattartás importfüggő­sége csökkenjen, a kormány fehérje­programot indított, amelynek keretében részben a hazai szójatermesztést, részben pedig a szója kiváltására alkalmas fehérjeforrásokra vonatkozó kutatást ösztönzik. Tavaly óta a fehérjenövényt termesztő gazdálkodók többlettámogatásban részesülnek. Ennek köszönhetően a 2012–2014 között csupán 40-42 ezer hektáros vetésterület 2015-ben 77 ezer hektárra emelkedett, a szója­termesztők száma pedig egy év alatt 2000-ről 5000 fölé nőtt. Optimális esetben 2020-ra az állat­állományunk szójaigényének felét hazai forrásból tudjuk biztosítani – mutatott rá az államtitkár.

Ennél is biztatóbb eredmény, hogy magyar kutatók kifejlesztették azt a takarmányt, amely alternatív fehérjeforrással képes lesz teljesen kiváltani a szóját a kérődzők esetében. A tárca által megrendelt és a Széchenyi István Egyetem által elvégzett vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a kérődzők – beleértve a nagy tejtermelésű tehénállományokat is – takarmányozásában a termelés csökkenése és a takarmányozási költségek növekedése nélkül helyettesíthető a szója. Az új takarmányfajta olyan melléktermékekből állítható elő, amelyek korlátlanul rendelkezésünkre állnak – repce- és napraforgódara, szárított gabonatörköly (DDGS) és kukorica­glutén –, így nem növeli a gazdálkodók költségeit sem. Ez a kutatási eredmény új fejezetet nyithat a génmódosított növények elleni uniós küzdelemben – tette hozzá az államtitkár.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook