Állattenyésztés

Gazdálkodás

Izgalmas évek várnak a magyar lótenyésztésre

Újraindulnak a lótenyésztési kutatások Herceghalomban, ami az ágazat fellendítését tűzte ki célul.

„Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?” címmel rendeztek tudományos tanácskozást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetében – közölte az intézet.


Dr. Gyuricza Csaba: A NAIK Közép-Európában is a legnagyobb agrárkutatási hálózat – fotó: NAIK

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója hangsúlyozta, hogy egy olyan témakörről van szó, amely már évszázadok óta mindig is erősen foglalkoztatta és foglalkoztatja ma is az agrártársadalmat.

– Napjainkban pedig végre olyan időszakot élünk, amikor tudunk is érdemlegesen tenni azért, hogy egy jó nagyot lépjünk előre a hazai lovas ágazat érdekében és annak tudományos hátországának fejlesztésében egyaránt

– hangsúlyozta a főigazgató.

Nincs olyan ország, amelyik úgy ér el az agrárium bármely területén eredményeket, sikereket, hogy azok

  • ne az innovációra,
  • ne a tudomány legújabb eredményeire épülnének.

A cél nem lehet más most sem, minthogy a magyar lótenyésztés újra sikertörténetté kerekedjen, ezért a NAIK ÁTHK-ban több évtized után az idén újraindulnak a lótenyésztést érintő kutatások.

Ennek a munkának az egyik fontos része a NAIK ÁTHK által megálmodott méneskoordinációs-bizottságnak az életre hívása,

amelynek pontosan az a küldetése, hogy a kutatás világa – az ágazati szereplők részéről – megkapja azokat az impulzusokat, amelyek alapján a gyakorlatban hasznosuló, a jövőben az ágazat számára profitáló eredmények érhetőek el magyar tudásra alapozva. 

Az intézményi háttérről szólva a főigazgató elmondta, hogy a NAIK nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is a legnagyobb agrárkutatási hálózat. Napjainkban pedig már egy – ezidáig példátlan – integrált rendszer létrehozása zajlik a NAIK égisze alatt. Ebben a munkában a lovas ágazatnak is fontos szerep jut, az ezt támogató, segítő gyakorlati agrárkutatás életre keltése pedig kiemelt fontossággal fog bírni Herceghalomban.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook