Állattenyésztés

Gazdálkodás

Húsz éve nem volt ilyen jó akácvirágzás Tolnában

Nagy szerencséjük volt az idén Tolna megye méhészeinek, pont azon a héten nem fújt a szél, nem esett az eső, nem volt kánikula, amikor az akácról gyűjtöttek nektárt a méhek. Húsz év után végre jó akácszezont zártak a méhészek.

Létrehozva:

|

Miközben Vas és Zala megye ázott és fázott, addig Tolnában szépen sütött a nap, ideális volt minden feltétel ahhoz, hogy az akácvirágzás dandárjában a méhek tegyék a dolgukat. Kersák Róbert tolnai méhész, szaktanácsadó a teol.hu portálnak elmondta, akinek jól felkészítettek voltak a méhei, azok a termelõk elégedettek lehetnek most, a szezon végén. Ugyanakkor nagyon kellett figyelni a kaptárokra, mert sok volt a rajzás is, és nem mindig sikerült „befogniuk” a méheket a gazdáknak.

Foto: 123RF

Nagyernyei Attila, a megyei méhészegyesület elnöke szerint túlaggódták az idei szezon elejét a gazdák. Ennek volt is alapja, összevissza virágzott az akác, az idõjárás sem kedvezett, sávokban fagy volt, ott virág sem volt a fákon, úgyhogy minden rosszra fel voltak készülve. Ezzel szemben azon a héten amikor megindult a hordás, minden a helyére került. Húsz éve nem zártak ilyen jó akácszezont a méhészek, mondta az elnök. Vas és Zala megyében nem voltak ilyen szerencsések, ott több volt az esõ, fújt a szél a hordás idején is. Ráadásul ott a repce virágzása is elhúzódott, összeért az akácéval, így ott a méhek – amikor tehették – inkább a repcére repültek. Országosan a méhcsaládok 30 százaléka már a télen elpusztult, újabb 20 százaléka pedig nem termelt, mert még nem erõsödött meg. Most a pörgetéssel vannak elfoglalva a méhészek, három hét múlva pedig virágzik a hárs és a selyemfû, majd kicsit késõbb a napraforgó.

Csak kevesen vállalják a vándorlást

A Tolna megyében 748 a bejegyzett méhészek száma, ebbõl 405 a szekszárdi, 120 a bonyhádi egyesület tagja. Jelentõs azoknak a száma is, akik egyik egyesülethez sem tartoznak, csak kedvtelésbõl méhészkednek. A méhészek mindössze öt százaléka vállalja a vándorlást a jó minõségû méz érdekében. A gázolaj és ebbõl adódóan az utazás drága. Csak annak éri meg a vándorlás, aki legalább 80-100 kaptárt költöztet, ehhez azonban több kisegítõre is szükség van, akiknek a bérét szintén fizetni kell. A méhészek számításai szerint egy-egy ilyen tíznapos út 300–500 ezer forintba is belekerül. Csak a rezsi 30 család hasznát elviszi.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook