Állattenyésztés

Gazdálkodás

Fiatalokat csábítana az agrárszakmába az új kocatelep

A csúcstechnológiával felszerelt létesítmény mellett oktató- és látogatóközpontot is épült

Létrehozva:

|

Kocatelepet, illetve egy oktató- és látogatóközpontot adtak át csütörtökön Somogy megyében. A somogyszobi Nagybaráti-pusztán tartott ünnepségen Nagy István agrárminiszter egyebek mellett a versenyképesség növelésének szükségességéről beszélt – közölte az MTI.


Nagy István agrárminiszter – fotó: Varga Görgy (MTI)

A kocatelepet a Pádpuszta Kft. építtette a Somogy megyei Iharosberény közelében, a megyében állattartással, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Claessens Group pedig oktató- és látogatóközpontot hozott létre.

A magyar mezőgazdaságban ma a legfontosabb a versenyképesség növelése, ehhez elengedhetetlen a technológiai korszerűsítés, a hazai genetikai potenciál, a korszerű takarmányozás és a megfelelés a szigorú állategészségügyi követelményeknek

– hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárminiszter elmondása szerint az elmúlt nyolc évben

a mezőgazdaság exportja 52 százalékkal nőtt, az állattenyésztés kibocsátása 47,2 százalékkal bővült.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az állattenyésztés számos nehézséggel küzd, a sertéstenyésztésben például több válságos időszak is volt. Szerinte a befektetések és a beruházások oldhatják meg ezeket a válságokat.

Nagy István beszélt az utánpótlás problémájáról is a mezőgazdaságban, ezért kedvezőnek nevezte, ha az agrárcégek segítik a fiatalok pályaorientációját.

Az elmúlt két évtizedben a hagyományokra építve, ahhoz saját ötletüket, szellemi, anyagi tőkéjüket hozzátéve sikeresen gazdálkodnak. Hozzátette, hogy a mostani fejlesztések révén 20-25 új munkahely jön létre

– mondta Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője a Claessens Group tulajdonosait, a belga származású, magyar állampolgárságot szerző Claessens családról.

Claessens Christophe, a Pádpuszta Kft. résztulajdonosa ismertette, az új, 4200 férőhelyes, csúcstechnológiának számító tejitató rendszerrel is felszerelt kocatelep 2,5 milliárd forintos zöldmezős beruházással épült, 20 százaléknyi támogatást nyert el a sertéstartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatból.


A telep négy hét múlva kezdi meg működését – fotó: Varga Görgy (MTI)

A létesítmény élen jár az állatbetegségek elleni védelemben: a belépési előírások rendkívül szigorúak, a több mint nyolchektáros területet három méter magas betonkerítés veszi körül, megakadályozva a vad- és háziállatok bejutását, az általuk hordozott fertőzések terjedését – mondta Claessens.

Az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó Pádpuszta Kft. a 2010-es évek elején alakult, dolgozói létszáma a kocatelep átadásával mintegy 40-re nő.

A nyilvános cégadatok szerint a kft. értékesítésének nettó árbevétele a 2016. évi 141 millió forintot követően tavaly mintegy 173 millió forint, az adózott eredménye a tavalyelőttinél mintegy 3 millió forinttal kevesebb, 22 millió forint volt.

Azt is elárulta a cégtulajdonos, hogy a létesítményt az iskolásoknak hozták létre az agrárszakma népszerűsítésére és saját tevékenységük bemutatására.


Claessens szerint a fiatalok látni fogják, hogy az agrármunka menő – fotó: 
Varga Görgy (MTI)

Az üzletember kiemelte, hogy a cég tevékenységét igyekszik a fenntartható fejlődés jegyében végezni. Példának hozta fel, hogy a  tej hűtéséhez kútvizet használnak, amivel ezután az állatok hőstressz elleni zuhanyoztatását és a kukoricaföld öntözését biztosítják, a permetezést kizárólag csapadékvízzel oldják meg.

A Claessens család mintegy két évtizede vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét, cégcsoportjuk mára Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel és -hízlalással, növénytermesztéssel foglalkozik.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook