Állattenyésztés

Az EuroSheep projekt 3,5 éve számokban

Létrehozva:

|

 

Lezárult az Európai Unió HORIZON2020 programja keretében támogatott, a juhágazat jövedelmezőségének növelését a takarmányozáson, az állomány-menedzsmenten, valamint az állategészségügyön keresztül megcélzó EuroSheep projekt. A programhoz kapcsolódó főbb számadatok és információk összefoglalásával a projekt keretében végzett munkába és a nemzetközi együttműködés által elért eredményekbe szeretnénk betekintést nyújtani.

A Francia Állattenyésztési Intézet (Idele) által koordinált, 2020 januárjában indult EuroSheep projekt célja egy olyan nemzetközi juhtenyésztési tematikus hálózat létrehozása volt, mely fő fókuszterületein, a takarmányozáson és az állomány-menedzsmenten, valamint az állategészségügyön keresztül célozta meg a juhágazat jövedelmezőségének fokozását – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss jelentésében.

A projektben nyolc ország − Írország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Magyarország, Görögország és Törökország − vett részt. Az eredetileg 3 évesre tervezett program a COVID-19 pandémia miatt fél évvel, 2023 júniusáig meghosszabbításra került.

Fotó: canva.com

A projekt teljes költségvetése 1 990 735 euró volt, melynek hatékony felhasználásával a már meglévő jó gyakorlatok összegyűjtését, valamint a megszerzett információknak és jó gyakorlatoknak a juhágazatban működő összes érdekelt fél bevonásával történő minél szélesebb körű, és hatékonyabb átadását, terjesztését kívánták megvalósítani.

Magyarország részéről a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (DATE AKIT) csatlakozott a projekthez partnerként, a projektmunkában Dr. Oláh János tudományos főmunkatárs és Klein Renáta projekt koordinátor vezetésével egyetemek, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége (MJKSz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértői, továbbá tenyésztők, termelők, tudományos szakemberek, oktatók, állatorvosok, tanácsadók vettek részt.

Forrás: NAK

A juhágazat – a juhhús és a juhtej-előállítás egyaránt – fontos gazdasági szerepet tölt be Európában, különösen olyan országokban, mint Írország, Franciaország, Olaszország, Románia, Spanyolország és az Egyesült Királyság. Az EU juhállomány-létszáma 2000 óta csökken, a jelenlegi állománylétszám összesen 52 millió, mely állományokat – tejelő- és húshasznosítású együttesen – mintegy 813 000 gazdaságban tartják.

Az EU juhállománya mellett ‒ a szintén projektpartner ‒ Törökországban 45 millió juh található, 190 000 gazdaságban, valamint az Egyesült Királyságban pedig további 32,7 millió juhot tartanak, 41 000 gazdaságban.

A nemzetközi programban részt vevő országok juhállományainak összlétszáma tehát nagyobb, mint Ausztrália és Új-Zéland juhállománya együttesen.

A 2023 júniusában zárult projekten 8 ország összesen 11 partnerszervezetéből álló csoportja dolgozott.

A projektmunkához 22 nemzeti hálózat csatlakozott, melyből 7 európai gazdálkodói csoport volt. A három és fél éves projektmunka során a partner-országokban összesen 61 takarmányozással, állategészségüggyel és állomány-menedzsmenttel kapcsolatos szükséglet került beazonosításra.

A beazonosított igények és szükségletek kezelésére 96 megoldás került összegyűjtésre, melyből 47 megoldás az állategészségügyhöz, 49 pedig a takarmányozáshoz kapcsolódott.

Az együttműködés keretében 6 nemzetközi workshopra került sor, melyen összesen 560 fő vett részt, továbbá 50 nemzeti workshop került megtartásra a 8 partnerországban, 1010 fő részvételével.

Forrás: NAK

A projektmunka eredményeként a beazonosított szükségletek kezelésére 52 jó megoldás (Tipp & Praktika) született, melyből 7 megoldás Franciaországból, 5-5-5 megoldás Görögországból, Olaszországból, Egyesült Királyságból, 15 megoldás Írországból, 9 megoldás Spanyolországból és 6 megoldás pedig Törökországból érkezett.

Az összegyűjtött információkról, tapasztalatokról számos tájékoztató anyag került összeállításra. A projekt honlapján 26 tájékoztató adatlap érhető el az egyes fókuszterületekhez kapcsolódó jó gyakorlatokról, ezen túlmenően 53 költség-, haszon- és fenntarthatósági elemzés és 147, a különböző megoldások végfelhasználói elfogadottságának értékeléséről szóló elemzés készült.

A korábbi, hasonló juhágazati projektekhez képest ebben a programban új elemként jelent meg, hogy úgynevezett e-learning anyagokkal is segítették a juhtartókat a gazdálkodásuk hatékonyságának fokozásában.

Az EuroSheep projekt tehát számos lehetőséget kínált a kutatók, a tanácsadók, az állatorvosok és a juhtenyésztők közötti tudományos és gyakorlati ismeretek átadásához, nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt. A program a számos bevont ágazati szereplő és az interdiszciplináris, azaz a több tudomány- és szakterületet érintő megközelítés által hatékonyan segítette az juhágazat jövedelmezőségének javítását célzó innovatív és legjobb technológiák, valamint gyakorlatok összegyűjtését és terjesztését.

Fotó: canva.com

A 3 és fél éves projektmunka eredményeként összesen 118 cikk (7 nyelven), 6 sajtóközlemény jelent meg, az 5 social media platformnak 1958 követője volt, 69 videó került bemutatásra, 6310 megtekintést értek el, 531 poszt, 72 szakmai cikk került közzétételre, valamint 59 konferencia és workshop került megrendezésre.

agrotrend.hu/NAK

Hirdetés

Fókuszban

Facebook