Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Az európai bárányhiány ismét magasabbra emeli az árakat

A kereslet általában stabil, de a vágóhidak vágási volumene jelenleg nem elegendő az igények kielégítéséhez. Az árak ezért tovább emelkednek, és azok meghaladták az elmúlt héten rekordmagasságok közelében lévő árszintet.

A bárányárak Európa számos részén ismét emelkedtek az elmúlt héten a korlátozott báránykínálatnak köszönhetően – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Egyesült Királyság Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testülete a héten megjegyezte, hogy a juhhús ausztrál exportja az idei évben jelentősen visszaesett a korábbi évek megszokott szintjéhez viszonyítva, mivel a termelők a közelmúltban tapasztalt aszályos időszakot követően megkezdték állománypótlásukat. Mindez igen kismértékű közvetlen hatást gyakorol az európai piacokra, mivel Ausztrália nem exportál sok terméket az EU-ba.

Az ázsiai piacokra irányuló ausztrál export csökkenésének eredményeként azonban előfordulhat, hogy az új-zélandi termékek egy része − amelyeket egyébként az EU-ba szállítottak volna – az ázsiai piacokra kerül átirányításra.

A nehézbárány-átlagár az EU-ban a 2020. augusztus 30-ával végződő, 35. héten 589,4 EUR/100 kg volt, amely a korábbi héthez viszonyítva 0,8 %-os emelkedést jelent. Az EU piaci értékek jelenleg 16,8 %-kal haladják meg az előző év azonos időszakában rögzített értékeket. Az árak a 35. héten Németországban (+ 2,2 %), Írországban (+ 1,8 %) és Franciaországban (1,2 %) emelkedtek.

agrotrend.hu / NAK

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés