Állattenyésztés

Gazdálkodás

Afrikai sertéspestis: Megállíthatatlan a kór terjedése

Romániában egyre több helyen jelentik a betegség jelenlétét.

Létrehozva:

|

Rohamosan terjed az afrikai sertéspestis Romániában, ahol már több mint 450 fertõzõ gócot azonosítottak, a bukaresti kormánynál egymást érik a válságtanácskozások, amelyek a kór terjedésének megfékezését célozzák – közölte az MTI.


A kórokozó az ország észak-nyugati és nyugati részét, valamint a dél-keleti részét sújtotta leginkább – fotó: Pixabay

A román-magyar határ közelében Máramaros, Szilágy és fõleg Bihar megye érintett, ahol már 18 gócpontot fedeztek fel. A dél-keleti részen ennél jóval több van, például a Duna és a Fekete-tenger torkolatánál levõ Tulcea megyében több mint 400 gócpontot azonosítottak a hatóságok.

Románia 8 megyéje érintett a 41-bõl.

A legtöbb esetben a kórokozó háztáji sertéseket fertõzött meg, 16 esetben vaddisznóknál fedezték fel, 2 esetben nagy sertéstenyésztõ farmot támadott meg.

Méreteit tekintve a legsúlyosabb esetet Tulcea megyébõl jelezték, ahol egy 45 ezer állatot nevelõ farmon bukkant fel a kórokozó, ezért valamennyi állatot el kellett pusztítani.

Emiatt több száz munkahely került veszélybe.

A román sertéstenyésztõk érdekeit védõ egyesület becslése szerint az idén 30 százalékkal kevesebb sertéshús fog piacra kerülni, mert a román gazdák sietni fognak állataik feláldozásával még mielõtt a kórokozó az õ farmjukon is megjelenne.

A járvány által sújtott gazdáknak piaci áron történõ kártérítést ígért a román kormány, amelyeket az állategészségügyi hatóság hét eleji bejelentése szerint a elkezdtek kifizetni.

A Romániával délen szomszédos Bulgária tíz nappal korábban jelentette be, hogy kerítést fog építeni a bolgár-román határ bizonyos szakaszán, hogy megfékezze a járvány terjedését.

Magyarországon egyelõre úgy tûnik kezelve van a helyzet, hiszen nemrég olvashatták az agrotrend.hu-n, hogy az afrikaisertéspestis-veszély ellenére is 53 ezerrel nõtt a hazai sertésállomány, illetve azt is, hogy Ukrajna csak a fertõzött területekrõl származó hazai sertés termékek kivitelét tiltotta meg.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook