Állattenyésztés

Gazdálkodás

Hírek

A KECSKEHÚSNAK CSAK AZ ÍNYENCEK KÖRÉBEN VAN BECSÜLETE

Roston elkészítve, vagy egészben megsütve. Első hallásra igazi ínyenc csemege lehet a végeredmény. Ilyenkor mindenki a sertés-, a csirke, vagy a marhahúsra gondol, mint beszerezendő alapanyagra, de csak az igazán elmélyülteknek jut az eszébe a kecske, vagy a juhhús. Pedig ha igazán nagyot akarunk alkotni, akkor az utóbbihoz képest még különlegesebb a kecske, mert mindenevőbb állatfajtának számít a juhhoz képest, ami a hús minőségében is megjelenik. A kecske természetközelibb körülmények között él és nem a takarmánynak az íze köszön vissza, mint a többi állati terméknél, hanem annak a környezetnek, ahol felnevelték. A valóság azonban lesújtó, ha a kecskehúsról beszélünk.

Nem mérhető a hazai fogyasztás, pedig nemcsak finom, hanem egészséges is. Beltartalmi értékei miatt a legjobb diétás hús, könnyen emészthető és alacsony a zsírtartalma. A kecskehúsnak ezzel szemben itthon nincs becsülete. Az átlag magyar vásárló továbbra is csirkehúst és sertéshúst eszik, a többségük fenntartásokkal fogadja a kecskehúst. Aki mégis tartja, az a tej miatt teszi. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh- és Kecskeágazatért Egyesület ügyvezető igazgatója szerint a valóság továbbra is az, hogy a kecskehús fogyasztása mérhetetlen, legalább is idehaza, viszont a világ más részein kedvelt húsféleség, például Afrikában ez az egyetlen élelemforrás.

-Idehaza a kecsketartás hagyománya kiveszett a nagyüzemi termelés megindulásával. A juhágazat is akkor szorult háttérbe, amikor a sertés- és a baromfihúst nagyüzemi szinten állították elő. Mind a kecske, mind pedig a juh legelő állatfajta, de ezek a legelők a gabonaterületek terjedése miatt visszaszorultak. A kecskehús tartásánál létezik egy komolyabb fajta, a búr kecske, amelynek a nevelése jövedelmező lehetne azok számára, akik fantáziát látnak benne. Ezzel szemben a hazai kecsketartók zöme a tej miatt foglalkozik ezzel az állattal, kifejezetten hús kecskések kevesen vannak -összegezte az ügyvezető igazgató.

Impozáns és robusztus megjelenése van. Nem könnyű a beszerzése, alig páran tartanak hobbitenyésztőként ilyen kecskét. Regisztrált tenyészetekben a felügyelő hatóság csak a szakszerű apaállat használatot, vagyis törzskönyves bakok használatát engedélyezi. A törzskönyves bak beszerzésénél nem is kérdés annak a kevés tenyésztőnek, hogy búr bakot szeretnének.

Az ilyen ellenőrzött állományban is akadnak olyan egyedek, amelyek nem felelnek meg a fajta előírásainak, ezeket a gidákat vágóállatként értékesítik. Ekkor jönnek képbe a húskedvelő fogyasztók, akiknek van egy rétege, amelyik tudatosan keresi a minőségi, ínyencségnek számító húsokat. Ilyenek a búr kecskegidák. A tenyésztőknek azt tanácsolják a szakemberek, hogy próbálják a kínálatukat bővíteni, mert a tudatos fogyasztók megtalálják őket. A közösségi médiafelületeken több gasztronómiai témájú csoport van, ilyenek a kemencés, a grill, vagy a bográcsos ételek kedvelői, akik hamar lecsapnának ezekre a húsokra.

Mezőszentgyörgyi Dávid szerint a tudatos vásárlók már többnyire kipróbálták és megkedvelték az organikus kecskehúst. Ezek a húsok ráadásul önmagukban is megállják a helyüket a természetközeli életmódjuk miatt, tehát nem kell azonnal befűszerezni. Ezért ízletesebb a bárányhúsnál is.

A búr kecskét Dél-Afrikában alakították ki hústermelésre az 1900-as évek elején. Valószínűleg a hottentották az őshonos kecskéiből a búrok tenyésztették ki. Eredményesen legeltethető együtt szarvasmarhával és juhokkal. A búr kecske gyors növekedésű és kiváló minőségű vágott testet adó, így az egyik legnépszerűbb húshasznosítású kecskefajta a Földünkön. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége kiváló, jól alkalmazkodik a forró, száraz félsivatagos körülményekhez is.

agrotrend.hu/https://novenyvedoszer.hu/

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés