Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

„A hatékonyság növelése érdekében fejlesztünk” – Nyakas András, a Nyakas Farm Kft. tulajdonos-ügyvezetője

Az állattenyésztésben a legjobb genetika és a legmodernebb technológiák alkalmazása vezethet eredményre – vallja Nyakas András, a Nyakas Farm Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A vállalkozás eredményeit Állattenyésztés kategóriában nemrég Agráriumért OTP Díjjal ismerte el a hitelintézet, 2020-ban pedig a Nyakas Farm lett a Magyarország Legszebb Birtoka díj abszolút győztese.

Kilenc év termelőszövetkezeti munka után, 1981 novemberében lett magánzó, akkor kezdődött számára a vállalkozói lét – elevenítette fel a kezdeteket Nyakas András, a hajdúnánási Nyakas Farm Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Egyéni vállalkozóként akkor szarvasmarha-tartással kezdett foglalkozni. Az állattartás a génjeiben van, hiszen a Nyakas család 1610 óta gazdálkodik Hajdúnánáson. „A rendszerváltáskor a nagyapámtól elvett földeket egy az egyben visszakaptuk. Úgy gondolom, ha a nagyszüleim látnák, hová jutottunk el, büszkék lennének ránk” – vélekedett az ügyvezető.

A Nyakas Farm központját jelentő szarvasmarhatelep építését 1995-ben kezdték meg Hajdúnánás határában, 80 szarvasmarhával. Mára több mint 1800 hektáron gazdálkodnak, összesen közel 4500 szarvasmarhát tartanak, amelyből átlagosan valamivel több mint kétezer a tejelő tehén. A családi vállalkozás árbevételének 90 százaléka tejtermelésből származik. A termelés színvonalát jól mutatja, hogy a tehenenkénti 11 ezer literes éves átlagos tejhozammal Magyarország legjobb tejtermelő gazdaságai közé tartoznak.

Nyakas András alapelve, hogy a mezőgazdaságot ötéves ciklusban kell nézni, különösen a növénytermesztést. Egy-egy évet elvihet az aszály, de öt év alatt összességében mindenféleképpen nyereségesnek kell lenni – vallja. Az állattenyésztésben pedig a legjobb genetikával és a legmodernebb technológiával dolgoznak, mert csak úgy lehet eredményeket elérni.

„Mi egy családi vállalkozás vagyunk, de az életünkbe beletartozik a 120 dolgozó és a családjaik is” – válaszolta a vállalkozás legfőbb értékeire irányuló kérdésre. Ezért is van, hogy bár számos elismerést nyertek el, amelyeket nagy becsben tartanak –mégis arra a legbüszkébb, hogy dolgozóinak mindig időben kifizette a bérüket, mert tudja, hogy a stabilitás mennyire fontos a családok életében.

Az induláskor úgy álmodta meg családi vállalkozását, mint ahogyan azt a filmekben látta korábban, vagyis, hogy az egész család együtt dolgozik. Ennek megfelelően úgy építette fel a cégét, hogy a felesége végzi a háttérmunkát, összefogja a családot, két agrármérnök fia irányítja a növénytermesztést és az állattenyésztést, természetesen közösen megbeszélve minden fontos kérdést. „Kislányom jogi egyetemet végzett, ő most a szakmai gyakorlatát végzi, azután természetesen ő is részt fog venni a vállalkozás ügyeiben, a jogi munkában, illetve az iroda irányításába is be szeretnénk vonni” – tette hozzá Nyakas András.

„Ezzel a mérettel eljutottunk odáig, hogy a két agrármérnök fiammal összeültünk, és úgy döntöttünk, hogy a létszámot nem emeljük, hanem a hatékonyságot növeljük” – adott számot terveiről. Ennek érdekében új fejőházzal szeretnének bővülni, és a gépparkjukat úgy fejleszteni, hogy az még precízebben ki tudja szolgálni a földjeik művelését.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés