Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Aktuális változások a III. kategóriás növényvédő szerekben

A novenyvedoszer.hu cikkében bemutatja Zsigó György legfrissebb tájékoztatóját, melyben összegyűjtötte az előző tájékoztató óta történt változásokat. 

forrás: pixabay

Tehát csak a NÉBIH által hivatalosan is kiadott III. kategóriás engedélyeket nézem át – kezdi tájékoztatóját Zsigó György. Azoknál a készítménynél ahol csak formai változtatások miatt módosítottak az engedélyeken, ott *-gal jelölöm azt a mondatot, amit a második oszlopba írtam volna: „A határozat véglegessé válását követően gyártott tételek a jelen határozat alapján jóváhagyott címkeszöveggel kerülhetnek forgalomba.” Tehát ezeknél a növényvédő szereknél módosítani kell a címkék feliratán, csak így árusíthatóak.

Cuproxat FW engedélyéhez háromszor is „hozzányúltak” a vizsgált időszakban. Módosult az engedélye és ezen kívül tormában valamint közterületre is szükséghelyzeti engedélyt kapott. Fontos tudnivaló, hogy ez az egyetlen réz, mely közterületen is felhasználható. Példának mellékelem a közterületekre kiadott szükséghelyzeti engedélyét.

A szükséghelyzeti engedélyek mindig egy adott kérelmező számára, adott helyszínre és határozott időtartamra szólnak. Érdekességként írom, hogy egy kaposvári cég kérésére pl. szükséghelyzeti engedélyt kapott a Laser Duplo fülbemászó ellen, kajsziban és szilvában. Tehát csak nekik és az általuk megjelölt gyümölcsültetvényre szól az engedély. Úgy látszik, hogy ott nagy gondot okoz a rágásával ez az egyébként hasznos rovar.

Sokáig használhattuk a Kocide 2000 gombaölőt. Kérdezték, ezért tájékoztatásukra írom, hogy az engedélye alapján 5 és 10 kg-os kiszerelésben forgalmazható és I. kategóriás lett.

Signum WG gombaölő permetezőszer (képviselője a BASF Hungária Kft. 1133 Budapest, Váci út 96-98.) engedélye több ponton is módosult, hasonlóan a Vegesol eReS gombaölő permetezőszerhez (BVN Növényvédő Kft. 1097 Budapest, Illatos út 19-23.). A házikerti felhasználásban betöltött jelentőségük miatt mindkét készítmény friss engedélyokiratát letölthetik innen.

► Már nem kell, hogy az eredeti névtől eltérő, új nevet kapjanak a párhuzamos illetve a származtatott engedélyű készítmények. Ezért megegyezhet az 1. és a 2. oszlop. Önök számára a 3. oszlop fontos lehet, ott találják meg a pulton lévő, konkrét készítmény „tulajdonosát”, akit keresni lehet a kérdéseikkel. A változásokat a címkén is fel kell tüntetni. (Most csak két glifozát került be ebbe a táblázatba.)

 

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés