Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Események

„Hagyományunk és értékünk alapjai” – a helyi termék is lehet érték

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület közreműködésével a napokban Mátészalkán a Képes Géza Városi Könyvtárban tartott szakmai konferenciát, termékbemutatót „Hagyományunk és értékünk alapjai” címmel.

A rendezvény kulcsüzenete az volt, hogy a kulturális és szellemi örökségünket meg kell őriznünk, a helyi termékek, a hagyományok, valamint a helyi közösséghez való tartozással. Az eseményen felhívták a szakemberek a település vezetők figyelmét arra, hogy minden helynek van helyi értéke, helyi terméke. Ezt kell megtalálni és erre lehet építkezni, amikor szeretnénk Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye identitását, itt rejlő kincseit még jobban erősíteni.

Forrás: nak.hu

A rendezvényt az önkormányzat nevében Dr. Juhászné Dr. Kicsák Marianna nyitotta meg. Mátészalka alpolgármestere szerint a szellemi és kulturális örökségeink életünk egyik vezérfonalát jelentik, így nem volt kérdés az önkormányzat számára, hogy a rendezvény mellé álljon. A helyi értékek őrzését és megismertetését szolgálja az értéktár mozgalom és ennek szellemében jött létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár, amelynek kincseit, közösségformáló hatását mutatta be Baracsi Endre, az Értéktár Bizottság elnöke, aki elmondta, hogy a 229 településnek közel 172 értékét jegyzik és számos Hungarikummal is büszkélkedhetnek.

A vármegyékben létrejött foglalkoztatási paktumok olyan együttműködések, amelyek a helyi igényekre alapozott, célzott programokkal az adott térség foglalkoztatási és gazdasági helyzetének fejlesztését tűzték ki célul. A paktumprogram szerepe, lehetősége a helyi termék fejlesztésben, Zsel Emese a Paktumiroda vezetője emelte ki. Egy esemény is lehet megyei érték, egy rendezvény is lehet helyi érték. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a panyolai Hagyományőrző Farsang is bekerült a megyei értéktárba. Ezt a minőségi, országos eseményt mutatta be Muhari Zoltán, Panyola polgármestere.

Forrás: nak.hu

A Kislépték Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin a napokban a Planéte Terroir magyarországi delegáltja lett, ezt a rangos elismerést Mátészalkán jelentette be. Miközben külföldi példákat mutatva a REL -szervezet és a helyi termelők, termékek népszerűsítési lehetőségeiről hozott jó gyakorlatokat. A szervezet, azon dolgozik, hogy a vidéki térségek hagyományait megőrizzék, azok értékét növeljék. Találjuk meg közösen a kincseinket, adjuk hírül a világnak a magyar termékeket. A vármegyének van egy igazi kincses ládikája, amely összegyűjtötte a Szatmár-Bereg különlegességeit.

Minden, ami Szatmár-Bereg helyi termékeiről, a termelőiről, az üzletről, az egyesület munkájáról Gaálné Pótor Melinda, elnök beszélt. A termelőket, az alkotókat hogyan lehet arra ösztönözni, hogy újdonságokat találjanak ki a helyi értékeinkből. A csapat arra vállalkozott, hogy népszerűsítse és a sok-sok kincset láttassa egy helyen.

Forrás: nak.hu

Hatalmas lehetőség van a kezükben, hiszen a tárgyalkotó kultúra, a mesterségekkel újabb és újabb kreatív ötletek valósulhatnak meg. Ezek jó gyakorlatát, olykor nehézségeit ismertette az elnök. A rendezvény ideje alatt termelői bemutató, kóstoló, valamint vármegyei értéktári kiállítás is látogatható volt, ahol a Minden, ami Szatmár-Bereg termelői, kézműves előállítói és az értéktárban résztvevő kiállítók ismertették meg az érdeklődőkkel az általuk hagyományos receptek alapján elkészített élelmiszereket és a vármegyei értéktári kínálatot.

További hírek az eseményről:

SZON – Mátészalkán bemutatkoztak Szatmár és Bereg kincsei

https://kolcseytv.hu/hir/helyi-ertekeink?14482

A rendezvény előadásai:

  • Baracsi Endre: A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Értéktár Bizottság – ITT megtekinthető
  • Zsel Emese: Paktumprogram szerepe a helyi termék fejlesztésben – ITT megtekinthető
  • Muhari Zoltán: Esemény, mint érték – Hagyományőrző farsang Panyolán – ITT megtekinthető
  • Kujáni Katalin: Hagyományőrzés és a REL kapcsolata – ITT megtekinthető
  • Gaálné Pótor Melinda: Minden, ami Szatmár-Bereg – ITT megtekinthető

Kisfilm Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye értékeiről ITT tekinthető meg.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés