Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat

Idén mintegy 50 jelölés érkezett, a versenybe bárki ajánlhatott birtokot, legyen az kisgazdaság vagy nagyüzem.

A jelölések június végi zárását követően 18 fős szakmai zsűri választotta ki a kategóriánként három versenyzőt továbbjutásra. A grémium – a kiírásnak megfelelően – értékelte a szakmai megfelelőséget, a díszkertet, a fenntartható gazdálkodást, az együttműködést más társaságokkal, az épített környezetet, a higiéniai szempontokat, az innovációt, a környezetvédelmet, a megközelíthetőséget, a munkabiztonságot, a technikai felszereltséget, az átláthatóságot és az esztétikai megjelenést.

Ezt követően a közönség a facebookon részletesen is megismerkedhetett a 18 jelölttel és birtokaikkal, valamint lehetősége volt online szavazásra. A legtöbb szavazatot elért jelölt nyerte el a közönségdíjat.

Birtoklátogatás Somodi Ferenc kecskeméti agrármérnök és családi gazdálkodó tanyáján – fotó: agrotrend.hu

A verseny második szakaszában a bírálóbizottság tagjai személyesen keresték fel a 18 kiválasztott birtokot, és az ott szerzett tapasztalat alapján döntöttek a kategóriák győzteseiről.

A díjak átadásra szombaton gála keretében került sor, a kategóriák győztesei ekkor vehették át az elismerő oklevelet.

Az Állattenyésztés kategóriában a Szántó 2000 Kft., a borászatban a Koch Borászat, a Gyümölcs- és szőlőtermesztő kategóriában Somodi Ferenc, a Kertészetben Kerekes Tibor, a Kistermelői családi birtok kategóriában a Tekeresvölgyi Birtok, a Szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában a Gárdonyi család, a közönségdíját Takács János és családja nyerte el.

A szombati gálaesten – a verseny utolsó fordulójaként – a zsűri titkos szavazással választotta meg a kategóriagyőztesek közül azt a birtokot, amely idén Magyarország legszebb birtoka lett. Az elismerést a Bács-Kiskun megyei Somodi Ferenc vívta ki, aki harminchektáros alma-, szilva- és kajszi-gyümölcsültetvényen gazdálkodik.

A Magyarország Legszebb Birtoka díj nyertese és kategóriagyőztesei 2017-ben – fotó: agrotrend.hu

Az ünnepi eseményen Jakab István, a díj fővédnöke úgy fogalmazott, hogy egy birtok nemcsak tulajdon, kötelezettség is a közösség felé, felelősség a jövőért, a környezetünkért, szemléletformáló és hatása van az ott élők mindennapjaira.

Mátrai Zoltán főszervező elmondta:

ez a díj a szemléletformálást is segíti, de jelzi azt is, hogy a társadalom megbecsüli a gazdálkodók munkáját, elismeri erőfeszítéseiket.

A mostani megmérettetés kezdeményezői az Év Agrárembere-díj szervezői voltak, akik fontosnak tartották, hogy a magyar mezőgazdaság agrárszakmai teljesítményét elismerő Év Agrárembere-díj mellett olyan elismerést is létrehozzanak, amely a szakmai, a minőségi szempontok mellett az esztétikát is figyelembe veszi.  

A Magyarország Legszebb Birtoka díjat évenként adják majd át, lehetőséget teremtve ezzel arra, hogy évről évre felhívják a közönség figyelmét a vidék értékeire.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés