Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Elkezdődött Az Év Agrárembere Díj 2016-os jelölési időszaka

Mint azt a latin idézet is mondja: Az alkotót az alkotása ajánlja. Persze nem lenne ember az ember, ha nem vágyna mások dicséretére, elismerésére. Ilyen jellegű elismerés létrehozására tettünk kísérletet 2014-ben először, amikor díjazni kívántuk az év agráremberét. Az Év Agrárembere díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az agrotrend.hu portál Az Év Agrárembere kitüntető díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért, de a díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, ilyetén teljesítményének elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy az elképzelés nagy sikerrel valósult meg! A díj egy presztízs esemény lett! Mind a résztvevők, mind a támogatók egyöntetűen úgy vélték, hogy e hiánypótló díj immáron harmadik kiírása elérte a célját. Széles körű figyelem kísérte mind a kiválasztás folyamatát, mind a nagyszabású gálarendezvényt, melyen végül 2014-es Év Agráremberét a kiírt 7 kategóriában megszületett győztesek közül Kujáni Lászlóné Cser Olga, 2015-ben pedig a 10 kategória győztesei közül Zsigó György nyerte! Egy díj rangja és hitelessége annál nagyobb, minél jobban meg tudja őrizni függetlenségét és valóban csak a teljesítményre fókuszál. Ezt még lehetne azzal fokozni, hogy a széles nyilvánosság aktív bevonása még inkább növeli a díj értékét. Az idei évben sem változtatunk ezeken a célokon! Sőt még inkább törekszünk a nyilvánosság elé tárni az agrárium értékeit, bemutatni az ágazatban tevékenykedő kiemelkedő és elismerésre méltó szereplőket.

Ennek érdekében 11 kategóriában várjuk a jelentkezőket:

 • Agrárinnováció
 • Agrárkutatás
 • Állattenyésztés
 • Agrárgépészet
 • Feldolgozó-élelmiszeripar
 • Fenntartható gazdálkodás
 • Fiatal gazda
 • Jövő agrárszakembere
 • Kertészet
 • Növényvédelem
 • Növénytermesztés

Jelölés, jelöltté válás 2016.10.01–2016.11.20.

A jelöltté válás folyamata egyszerű, hiszen vagy egy ismerős vagy akár saját maga a jelölt is jelölheti magát az online felületen, egy rövid indoklás, szakmai bemutatkozás és fotó feltöltésével. A jelöltek jelöltté válásuk után az első szakaszban nem gyűjtenek szavazatokat. Ezzel is az esélyegyenlőséget kívánjuk erősíteni. Az első szakaszos jelölés zárásával több jelölésre már nincs lehetőség.

Szavazások első köre: 2016.11.21-2016.12.22.

A kategóriák jelöltjeinek bővebb bemutatása, szavazás – regisztrációhoz kötött – az online felületen. Az online szavazás eredménye itt már kibővül egy szakmai zsűri döntésével is. A szakmai zsűri tagjai az alapítók képviselője(i), elismert szakemberek a kategóriából és a kategória támogatói. A 11 kategória első helyezettje, vagyis a legtöbb szavazatot kapott jelöltek automatikusan bejutnak a kategóriadöntőbe, a második és harmadik tovább jutót a szakmai zsűri jelöli ki, figyelembe véve az online szavazáson elért eredményeket is. Így végezetül kategóriánként 3 jelölt jut tovább a harmadik szakaszba, vagyis a kategória döntőkbe.

Kategóriadöntők: 2017.01.06–2017.01.31.

A kategóriadöntők során az összesen 30 jelölt (kategóriánként 3-3) online szavazáson méretteti meg magát. Mindegyik döntősről riportfilm készül, mely felkerül az adatlapjára, ezzel kiegészítve a jelölést.

A szakmai zsűri tagjai az alapítók képviselői, elismert szakemberek a kategóriából és a kategória támogatói. Az online szavazás természetesen hatással kell, hogy legyen a zsűri döntésére, de nem felülíró erővel.

Az év növénytermesztője, növényvédőse stb. díj nyertese olyan, a magyar agrárszakmában dolgozó személy, aki az agrárvilág, az őt körbevevő társadalom számára valami hasznosat, innovatívat, előremutatót, újdonságot, társadalmilag értékelhető jót hozott létre. Mind e jót az illető személy élettartam-teljesítményének összese és nem egy pillanatnyi cselekedete határozza meg leginkább! A személy gazdálkodási formája, politikai hovatartozása, céges referencia elkötelezettsége a kiválasztásnak nem szempontja, ezektől garantáltan független döntés fog születni. A döntéshozó grémium (zsűri) minden politikai és szakmai függőségtől mentes, elismert személyekből álló döntési szerv, mely független, csak a kiírás szempontjait figyelembe vevő döntést hoz! A díj nem egy támogató és nem a politika által megvásárolt „kitüntetés”, hanem egy szakmai alapokon és érdemeken nyugvó elismerés!

A kategóriánkénti grémium 5 fős: 3 fő független szakmai tag (kutatók, média, szakmai szervezetek delegáltjai) 1 fő a támogatótól (a rendszer tisztaságának ellenőrzése okán), 1 fő a kiíróktól, szintén inkább csak a folyamat ellenőrzése okán!

Díjátadás: 2017.02.11.

A negyedik szakaszban egy nagyszabású gála keretén belül vehetik át a kategóriák győztesei az elismerésüket. A szervezők évente Életműdíjakat is átadnak! Kihirdetésre kerül a Közönségdíjas is, vagyis az a jelölt, aki a legtöbb online szavazatot kapta. őt a szervezők díjazzák értékes családi nyaralással.

Majd következik Az Év Agráremberének megválasztása. A választás során egy-egy szavazattal bírnak a kategóriák győztesei (11 fő), a kategóriák támogatói (11 fő), a kategóriák szakmai zsűrijének elnökei (11 fő), a szervezők képviselői (2 fő), illetve Az Év Agrárembere 2016 díj főtámogatója (1 fő), közönségdíj támogatója, kommunikációs partner, szakmai támogató valamint az év agrárembere 2014-2015 díj győztesei. Az így kapható szavazatokból egyszerű többséggel nyer az, aki a jelöltek közül a legtöbb voksot kapta.

Az elkövetkező hetekben sorra vesszük a 2015-ös kategóriagyőzteseket; arra voltunk kíváncsiak, mi történt velük a Díj odaítélése óta.

A Növénytermesztés kategória győztese, dr. Szöllősi Károly Apostag és környéke életében aktív szerepet vállal, lehetőségeihez mérten segíti a térség életét. Állandó elfoglaltság számára a kántorizálás, ezt a keresztény értékek fenntartása érdekében tartja fontosnak. A sportra is nagy figyelmet fordít, Kedihakustányban részt vett az agrárkamara szervezésében a labdarúgó Agrár Kupán. – Szerveztem egy csapatot, nagyon hangulatos, kellemes volt a program. Ideális körülmények közt, 12 csapat részvételével, a régi időket felidéző családi időtöltés volt az esemény, nagyszerű közösségformálási lehetőséggel. A társadalmi élet más területein is próbálunk kapcsolódási pontokat találni. A kamara oszlopos tagjai voltak ott, és az ország minden részéről érkeztek csapatok. Több olyan szakemberrel is találkoztam, akik részt vettek az Év Agrárembere versenyen is – mondta Szöllősi Károly. Az apostagi sportélettel kapcsolatban elmondta, hogy szépen halad az általa támogatott kosárlabda-kezdeményezés. Több település összefogásával hoztak létre egy csapatot, melynek a fiatalok bevonása volt a célja. Szöllősi szerint fontos, hogy az ilyen kezdeményezésekkel a fiatalokat felállítsák a számítógép elől és sportolásra bírják őket. – Az ilyen apró momentumok is nagyon fontosak. Ha az ember egy közösségben él és dolgozik, nem csak a munkára, hanem az egyéb társadalmi jelenségek élére is oda kell állni – véli Szöllősi. – Feleségem érettségi találkozóján pont a hétvégén mutattak be egyébként engem a kunszentmiklósi református gimnáziumban az öregdiákok között, mint az Év Agráremberét, mostantól így szerepelek ott a valamit elért öregdiákok listáján – tette hozzá a Növénytermesztés kategória 2015-ös győztese.

A Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriában Günzer Tamás, villányi borász nyert, aki amellett, hogy az egyik legismertebb hazai borász, nemzetközi szinten is Magyarország kiemelkedő gasztronómiai nagykövete. Borászatát a mai napig személyesen irányítja, a minőségi bortermelés és feldolgozás példája. Günzer idejéből az elmúlt időszakban sokat szánt a Siklós-Villány borút elnöki tisztségének betöltésére. Főleg a stratégia kialakításában és a reprezentációs feladatok ellátásában vesz részt. A napi feladatokat egy stáb végzi, ő társadalmi szerepet vállal díjazás nélkül. A Nagyharsányi Hegyközség elnökeként is sok teendője van, most főleg a szakcsoportültetvények lejárta miatti peres eljárásokban. Egyik nagy pincészet jogelődje 25 éve bérbe adott 100 hektárnyi földet helyi gazdáknak, a telepítési jog kapcsán alakult ki vita a területtel kapcsolatban, amelyet egy álláspont szerint szűz földként, mindent kiszedve és kivágva kellene visszaadni. – A föld és a telepítési jog viszonylatában alakult ki egy bonyolult helyzet – mondta Günzer, aki továbbra is fogad gyakorlatra tanulókat, egyetemistákat pincészetébe. A keszthelyi egyetemről 2,5 hónapos gyakorlaton van most egy diák náluk, de a villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolából is mennek hozzá tanulók, akiknek megmutatja a pincészetet és szüretkor gyakorlatban is meg tudják nézni, amit elméletben tanulnak.

Az Agrárgépészet kategóriájának győztese Kustra Mihály anno „a semmiből” kezdte mezőgazdasági pályáját. Sikere a becsületességgel és a pontossággal kezdődik, hitvallása szerint senkit nem szabad megrövidíteni, az a jó üzlet, ahol mind a két fél boldog! Kustra továbbra is támogatja a tambura zenekart, a helyi sportéletet és a sellyei mentősöket is. – A támogatásokat azért tartom nagyon fontosnak, mert az ország nagyon szegény részén, az Ormánságban tevékenykedem és örülök, ha van valamilyen közösségi élet, kultúregyesület, focicsapat. Ha itt valaki viszi valamire, akkor nem fog visszajönni ebbe a kis faluba, ahol élünk. ő már bent marad a városban. Éppen ezért akik maradnak, azokat folyamatosan támogatni kell, ezzel is segíteni akarjuk a megtartó erőt a barátaimmal, de nem tudom meddig bírjuk, mert egyre szűkülnek a lehetőségek, egyre kevesebben vagyunk. Egy zsákfaluban vagyunk közvetlenül a határ szélén, lassan az lesz a gond, hogy nem lesz kit támogatni – mondta Kustra Mihály. Az őstermelőnek Drávasztárán van a szárítótelepe és az állattenyésztési telepe, itt támogatja és segíti akár egy-egy fellépésre való fuvarozással a tamburazenekart. Felsőszentmártonban lakik, ahol a labdarúgócsapatot segíti. A díjhoz sokan gratuláltak neki a partnerei és a nagyobb cégek közül is, valamint más megyében élő gazdálkodók – ami különös örömmel töltötte el.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés