Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gépesítés

Nőtt a hazai agrár gépértékesítés

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások összesen 90,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az idei első negyedévben, ami 45 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az alkatrészekre fordított összeg 19,4 milliárd forint volt, ami a korábbi évekhez hasonlóan alakult – tűnik ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) a napokban közölt legfrissebb összegzéséből.

A mezőgazdasági termelők leginkább az erőgépek beszerzésére összpontosítottak, ami így az összértékesítés volumenének 62 százalékát tette ki a vizsgált időszakban, írta a Növényvédőszer.hu. A teljes értékesítésen belül a vezérgépekből a traktorok voltak a legnépszerűbbek részarányuk 36 százalékra rúgott, míg a gabonakombájnok aránya 14 százalékot képviselt.

Forrás: Növényvédőszer.hu

Az ismert nyugati, kelet-közép-európai és távol-keleti márkákból az idei első negyedévben a bázisidőszakinál 134-gyel kevesebbet adtak el. Így összesen 743 új kerekes traktort értékesítettek, ami 32,4 milliárd forint összeget jelentett. A legnépszerűbbek a 101–140 lóerős, valamint a 141–190 lóerős kategóriák voltak, 27, illetve 21 százalékos részarányokkal.

Az önjáró rakodók értékesítése 10 százalékkal maradt el az előző évi bázisidőszakhoz viszonyítva, összesen 131 rakodógépet adtak el. A gabonakombájn-piac jelentősen bővült, 101 új arató-cséplőgép került értékesítésre 12,9 milliárd forint értékben, míg az előző év azonos időszakában csak 46 darabot értékesítettek 4,6 milliárd forint értékben. A kukoricabetakarító adapterek és a napraforgó-betakarító adapterek iránti érdeklődés szintén növekvő tendenciát mutatott.

Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagépek piaca. Legnagyobb darabszámban -– ez 958 volt  – a különböző talajművelő gépekre volt igény. Ezekből így is csak 30 százalékkal kevesebbet adtak el 2023 első negyedévében az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a magágykészítőkből és a sorközművelő kultivátorokból vásárolták a legtöbbet a gazdálkodók. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt csökkent az érdeklődés. Ebben a gépcsoportban a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek – összegezte a magyar mezőgazdasági géppiacon lezajlott folyamatokat az AKI témában közre adott elemző gyorsjelentése.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés