Fenntarthatóság

Tavak gondozása természetesen – Hogyan lehetséges?

Létrehozva:

|

A telepített változatos méretű és kialakítású tavaknál gyakran találkozunk olyan problémákkal, amelyek miatt inkább bosszúságot, mint örömöt okoznak. Ilyen negatív jelenségek lehetnek a zavarosodás, eliszaposodás és a túlzott algásodás, melyek mellett kellemetlen szagok és halpusztulás is megjelenhetnek. Bemutatjuk, hogy lehetséges a tavak tisztítása természetes módszerekkel.

A problémák megoldására hatékonyan alkalmazhatjuk a Greenman Pond nevű terméket, a megfelelő biológiai állapotok helyreállításával. Az említett kellemetlenségek törvényszerűek a kis tavak anyagforgalmi folyamataiból következően.

A tavak biológiai egyensúlya több szinten állítható be.

A kerti dísztavaknál elsődleges szempont a tiszta víz. Mivel a tavakban élet van, tiszta víz alatt nem a teljesen átlátszó, kristálytisztaságot értjük, hanem a természetes színét megőrző, többségében áttetsző vizet. A víz felső rétegét azonban beboríthatja alga, amely fejtörést okozhat a tavak gondozásánál. Az algák kialakulását megakadályozni könnyebb, mint a már kialakult „algavirágzást” kiirtani. A megelőzésre már a kerti tó tervezésekor gondolni kell.

A vízbe tápanyagok, amik a zavarosodást is okozhatják, több módon juthatnak. Részben ásványi tápanyagok formájában, mint pl. por, műtrágya. Ezeket a felsőbbrendű növények közvetlenül hasznosíthatják, miközben a nap energiáját hasznosítva szerves anyagokat állítanak elő. Ezek hiányában lebegő vagy fonalas zöld moszatok szaporodnak fel. A tó biológiai rendszerébe további anyagok juthatnak be egyrészt a vízi növények lebomlása révén, másrészt a belehulló falevelekkel, egyéb növényi törmelékkel és a halak esetleges takarmányával és azok ürülékével is. Ez az anyagbeáramlás olykor igen tekintélyes lehet, pl. a tavak fölötti lombos fák behulló levelei formájában.

A tóba kerülő szerves anyag megfelelő oxigénellátottság mellett viszonylag ártalmatlan formákba bomlik el. Rosszabb esetben rothadásos folyamatok indulnak be, melyek sok toxin, mérges gáz képződéséhez vezetnek, ami a víz zavarosodását, kellemetlen szagát és a felsőbbrendű növény és állatfajok egészségének romlását, pusztulását idézi elő. Mindkét esetben megfigyelhetjük a szerves anyagok ásványosodását, ami tápanyagot jelenthet a felsőbbrendű növények ill. azok hiányában az algák számára.

Kerti tó Greenman Pond használata után – Fotó: Sarkadi Lívia

Algásodás ellen

Gyakori kedvezőtlen jelenség, mikor a rothadási folyamatok az alga felszaporodásával kombináltan egy szinte állandósuló problémaként állnak elő a tóban.

A víz átlátszóságának csökkenése az algák pusztulásához vezet, hiszen élettevékenységeikhez fényre van szükségük. Ennek következménye ismét a rothadási folyamatok beindulása vagy épp felerősödése.

A gyakran használt fertőtlenítő, oxidáló szerek igazán csak a problémás folyamatok elején tudnak valamelyest kedvező állapotot fenntartani. Mihelyst hatásuk, alkalmazásuk csökken, beindulnak a rothadáshoz és algaburjánzáshoz vezető folyamatok, amelyek a helyzet romlásához vezetnek, de jobbítani nem képesek igazán.

 

Megfelelő növények a kerti tóba

A vízbe telepített magasabb rendű növényekkel sokat tehetünk a tavunk kedvező állapotáért. Ezek a növények hatékonyan kiveszik a tápanyagokat a vízből, amivel az algákat szinte versengéses alapon képesek visszaszorítani. Ebbe az irányba hat az árnyékoló hatásuk is. De ez is csak akkor működik, ha rendszeresen eltávolítjuk a felszaporodott növényeket és nem hagyjuk őket vegetációs idő végén a tóban, csak a szükséges, újraszaporodáshoz kellő mennyiségben.

 

Greenman Pond hol képes beavatkozni a tavak életébe?

Elsődleges hatása, hogy a tóba kerülő szerves anyagok bomlását még oxigénhiányos körülmények között is kedvező irányba tudják fordítani, hiszen a rothadás helyett egy erjedési folyamatot figyelhetünk meg. Ennek egyik gyorsan érzékelhető hatása a kellemetlen szagok megszűnése.

A szerves anyagok lebomlása ugyanakkor gyorsabbá is válik, ami a víz lebegő szerves anyagának gyors eltávolításával átlátszóságot biztosít. A szerves anyagok bontása során felszaporodó mikróbák jó táplálékot nyújtanak a zooplankton számára, melyeket azután a halak vagy időszakosan megtelepedő ebihalak fogyasztanak el. Ezeket az anyagokat így azután tartósan ki tudjuk vonni az anyagforgalom problémás fázisaiból. Hasonló hatást érünk el a magasabb rendű növényekkel is, melyek a Greenman Pond bioaktív anyagainak hatására sokkal intenzívebben képesek felvenni a vízben oldott ásványosodott vagy épp komplex formában lévő tápanyagokat. A hínárok, tavirózsák, sások, gyékények rendszeres eltávolításával szintén tartósan vonhatunk ki tápanyagokat a rendszerből úgy, hogy kedvező biológiai és esztétikai állapotokat tarthatunk fenn.

Greenman Pond koncentráltan tartalmaz, jótékony hatású, élő probiotikus mikroorganizmusokat, amelyek a szervesanyagok lebontásával és a felszabaduló tápelemek átirányításával javítják a víz minőségét és visszaszorítják az algaképződést. Egészséges környezetet hoznak létre és fenntartják a biológiai egyensúlyi állapotot.

Mivel két egyforma tó ritkán létezik szerkezeti, telepítési, környezeti és tápanyag ellátottsági, stb. szempontokból, ezért általános érvényű irányelveket tudunk megadni, melyeket az egyedi tavakra lehet optimalizálni. Kiindulásként víztérfogatra vetítve 1:10.000 arányú Greenman Pond folyékony oltóanyagot ajánlunk felhasználni úgy, hogy az így számított mennyiséget 5 részletben heti gyakorisággal kb. 10x hígításban szórófejes kannából, vagy a webáruházunkban kapható slagos adagolóval öntözzük a tó felszínére és a vízforgató berendezésbe. Nagyobb hígításban még kedvezőbb keveredést érhetünk el. A vízben élő és a vízbe gyökerező növények zöld részeinek kezelését legalább 1:200 hígításban ajánljuk permetezéssel vagy hasonló szórófejes öntözéssel. Ezt a hígítást minimálisan meg kell tartani, mert töményebb oltóanyag az arra érzékeny növényfajoknál perzselést okozhat.

A kerti tó titkai – szakmai mélyinterjú dr. Hidas Andrással és Németh Csabával

agrotrend.hu / Greenman

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook