Fenntarthatóság

Munkába állt a világ legnagyobb szélturbinája

Létrehozva:

|

A kínai Three Gorges Corporation bejelentette, hogy üzembe helyezte első MySE 16–260 típusú szélturbináját a cég Fucsien tartomány közelében épülő tengeri szélerőműparkjában.

Az óriás szélturbina 152 méter magas, lapátjai egyenként 54 tonnát nyomnak, és 123 méter hosszúak, így 50 ezer négyzetméteres területet takarnak le forgás közben. Egy turbina magában 16 megawatt energiát képes termelni, ami 36 ezer háztartás éves energiafogyasztását fedezi.

Fotó: Dravidian Insight

A fucsieni szélerőműpark a Tajvani-szorosban helyezkedik el, ahol a Beaufort-skála szerinti 7-es erejű viharos szelek is előfordulnak. Ez kiváló lehetőség a szélenergia kiaknázására, feltéve, hogy az eszköz elviseli az igénybevételt. A turbinát gyártó Mingyang Smart Energy közlése szerint eszközük a 79,8 m/s sebességű (közel 290 km/órás) szelet is kibírja, írja az IFL Science.

Az elmúlt években világszerte példátlan fellendülésnek örvend a szélenergia. Jelenleg is óriási teljesítményű tengeri szélerőműparkok létesítése van folyamatban az Egyesült Államok partjainál, és több park épül Európában az Északi-tengeren.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook