Kertészet

Terjednek a terápiás-gyógyító kertek

Létrehozva:

|

A kertek közös jellemzője, hogy valamilyen formában pozitív hatást gyakorolnak az emberre. Ezt a fontos tulajdonságot célzottan kiemelve számos gyógyító és terápiás kert létezik a világon. Bár e két fogalom hasonlónak, sőt egymás szinonimájának tűnhet, a gyakorlati megközelítés és az AHTA (American Horticultural Therapy Association) fogalmi meghatározása szerint is egyértelműen el kell különíteni a kettőt.

A gyógyító kertek – gondoljunk például egy kórházi parkra – zöld környezetet teremtenek, ahol a színekben és a formákban változatos növények a kertbe látogatókra különböző érzékszervi ingerként hatnak, elősegítve a testi-lelki gyógyulást. Ezekre a kertekre általában a passzív használat a jellemző. A terápiás kertek ezzel ellentétben már a kezelési program aktív részét képezik, ahol különböző típusú foglalkozásterápiákat vagy akár fizikoterápiát is tartanak. A két kerttípus közül a terápiás kert a gyógyító kert altípusaként írható le, azonban ezen belül a terápiás céltól függően további alcsoportokat hozhatunk létre.

Aktív kertterápia
Ebben az esetben a terápia a fizikai felépülést célozza. Itt az általános fizikai állapot javítása kerül előtérbe, így javítva a teljesítő- és állóképességet, de a mentális egyensúly helyreállításában is fontos szerepet játszanak egy traumatikus eseményt követően. Nem példa nélküli, amikor egy szakmai képzés is egy ilyen terápia része lesz. Hazai viszonylatban erre jó példa a Szent János Kórház Pszichiátriai Osztályának magaságyásokkal tarkított, műveltető kiskertje, melyet 2018-an hoztak létre, így kiegészítve a kórház zöldparkját az aktív terápia lehetőségével.

Meditatív vagy stressz csökkentő terápiás kert
A gyógyító kertekben is megtalálható, formákban és színekben gazdag növények mellett fontos szerep jut a madárbarát és rovarbarát kertkialakításnak. Ennek célja, hogy a kertbe látogatót a lehető legjobban lekösse az a környezet, ahol egy nyugodtabb érzelmi állapotba tud kerülni. Ezt segítik a különböző ösvények és eldugott, elvonulásra alkalmas pihenősarkok. Ennek a terápiás kerttípusnak a célja az érzelmi és pszichológiai egyensúly visszaállítása. Gyakran alkalmazott terápiás forma a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) kezelésében, a gyász feldolgozásában is.

Rehabilitációs kertek
A különböző típusú gyógyító- és terápiás kertek előnyei ebben az esetben együttesen jelennek meg, de kiegészülnek a környezettel ápolt szorosabb kapcsolattal. Ez a típus nem csupán egy kész kert, a területén folyamatosan zajlik a munka. Tágabban értelmezve rendelkezik a közösségi kertek előnyeivel, hiszen különböző emberek végeznek a kerthez köthető tevékenységeket. Az értékteremtés pedig az egyénben sikerként csapódik le, miközben a közösségben egységérzetet teremt.

A terápiás kertek főbb jellemzői
Egy terápiás kert tervezése során számos szempontot kell figyelembe venni a funkciótól függően, azonban vannak olyan elemek, melyeket mindenképp érdemes beemelni. Az intenzív színek és az ezzel kontrasztban álló kiegyensúlyozottabb, lágyabb színárnyalatokból álló foltok váltakozó mintázata pozitív élményként raktározódik el, de ezek mellett textúrákkal is játszhatunk, így például a puha tapintású díszfüvek, illatos növények is jó kiegészítői lehetnek egy ilyen kertnek.

A színekben és formákban gazdag növénytakaró kedvezően hat a kertbe látogatókra

A növényválasztás mellett fontos szerep jut az ösvényeknek és utaknak, melyek fokozatosan bevezetik a látogatót a kertbe, így a ráhangolódás is fokozatos. Ezek az utak segítik a könnyű megközelíthetőséget, így kellően szélesnek kell lenniük és biztosítaniuk kell a növényekhez való könnyebb hozzáférést. Az aktív terápiás tevékenységek esetében szükséges könnyen megközelíthető ágyásokat javasolt kialakítani, melyekben a kert-terapeuta segítségével zajlik a foglalkozás. Ez folyamatos élményt és kézzel fogható eredményt biztosít, ezáltal kedvező irányba mozdítja elő a betegek gyógyulását.

Példák a hazai környezetből
Az újonnan létesült gödöllői Patrónusház egy belső (életvitelszerű) ház, mely a mélyen autista embereknek ad otthont. A házhoz tartozik egy Green City akkreditált kert, melyet a Csemete-Kertműhely munkatársai terveztek és építettek. A kert hozzájárul a lakók fejlődéséhez, ami indukált érzékszervi, relaxációs és biztonságos fejlesztő kertként jelenik meg, legyen szó egyéni vagy társasággal töltendő időről. A kert nem csupán a lakók számára nyújt sokszínű lehetőséget, hanem tervezése és létesítése során figyelembe vették a biodiverzitás fenntartására vonatkozó törekvéseket, és a klímagazdálkodási eszközök közül épült itt zöldtető és esőkert is.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház parkja egy összefüggő zöldfelület, melyet egy interaktív játszótérrel egészítettek ki. Ez elősegíti a sokszor több hét kórházban töltött idő után lábadozó betegek és családtagjaik számára a közös időtöltést mely a kert nélkül nem lenne megvalósítható. A közös pozitív élmények bizonyítottan előnyösek a gyógyulásra. A kórházhoz kötődik az „Út az egészséghez” elnevezésű program is, bár ennek helyszíne a Normafa, ahol a mozgást és a természetet összekapcsoló kardiotanösvényt hoztak létre.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook