Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Piac

Meghaladja a kínálatot a globális marhahús-kereslet

2022-ben a globális marhahúsimport háromszor nagyobb ütemben emelkedhet, mint a globális marhahústermelés, ami rávilágít a hús iránti növekvő keresletre a nagy ázsiai piacokon, például Kínában.

Az USDA szerint a globális marhahústermelés éves szinten 1%-kal nőhet, elérve az 58 millió tonnát, míg a globális marhahúsimport éves szinten 2,7%-kal növekszik, így mintegy 10 millió tonnára emelkedhet. A globális marhahústermelésben bekövetkező változást eredményező másik tényező a Kínában kitört ASP-járvány hatása. A járvány 2018 közepén tört ki, és több millió sertés levágásához vezetett, ami korlátozott sertéstermelést generált az országban. Ez a tömeges levágás a sertéshús és más fehérjeforrások, például a marhahús iránti kereslet növekedéséhez vezetett, hogy kielégítsék Kína helyi húsfogyasztását.

fotó: pixabay.com

A globális marhahús iránti kereslet 2017-ben, az ASP-válság előtt elérte a 7,6 millió tonnát, és az előrejelzések szerint idén 10,1 millió tonna lesz. Ezzel szemben a marhahústermelés sokkal lassabban nőtt, ugyanebben az időszakban szűk 500 ezer tonnával emelkedett. Ez a keresletnövekedés Kínának tulajdonítható, amely 2017-ben a globális marhahús-kereslet 12%-át tette ki, viszont 2022-re várhatóan már a 32%-át fogja kitenni.

Kína sertésállományának mintegy 30%-át két év alatt (2018-2020) levágták az ASP-járvány miatt, ami 2020-ra mintegy 18 millió tonna termelési hiányt eredményezett. A járvány kitörése előtt Kína mintegy 54 millió tonna sertéshúst termelt, amelynek nagy részét helyben fogyasztották el, és mintegy 1,5 millió tonnát exportáltak. A kínai belföldi termelés azonban 2020-ra mintegy 36 millió tonnára esett vissza, ami azt eredményezte, hogy az ország más fehérjealternatívákat, például marhahúst importált.

A FAO szerint a kínai marhahúsfogyasztás 2030-ra elérheti az évi egy főre jutó 10 kilogrammot, ami a jelenlegi 7 kilogrammos egy főre jutó fogyasztásról emelkedik. Ennek eredményeként a kínai import tovább fog nőni, hogy kielégítse az ország növekvő fogyasztását, mivel a termelés nem képes lépést tartani a növekvő kereslettel, valamint árban és minőségben nem tud versenyezni az importált marhahússal. 2022-ben Kína 3,25 millió tonna marhahúst vásárolhat, ami 10%-os növekedést jelent éves szinten, és több mint kétszerese a 2018-ban importált mennyiségnek (1,4 millió tonna).

A globális marhahústermelés az előrejelzések szerint idén helyreáll, a két vezető globális marhahúsexportőr, Ausztrália és Brazília vezetésével. Az USDA szerint két év stagnálás után a globális marhahústermelés 2022-ben 600 ezer tonnával fog növekedni. Az ausztrál marhahústermelés 200 ezer tonnával 2,1 millió tonnára emelkedhet, a brazil marhahústermelés pedig 400 ezer tonnával nőhet a Kínával folytatott kereskedelmi kapcsolatok normalizálódásának köszönhetően. E növekedés ellenére a marhahús iránti kereslet továbbra is magas, és a marhahús árai továbbra is magasak maradhatnak.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés