Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Piac

Kínálták a vadételt, őzhús főtt a bográcsokban

Évek óta nagy sikerrel rendezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei szervezete a vadhúst népszerűsítő rendezvényét, amelyet az idén tavasszal négy helyszínen tartanak meg. Az elsőre szombaton, Villányban került sor.

Az őz volt a főszereplő szombaton, a Villányi Rendezvénytéren a NAK hagyományos vadhús promóciós rendezvényen. S miközben a bográcsokban főttek az ízletes ételek, a színpadon kulturális csoportok, este pedig koncertek szórakoztatták a közönséget.

Fotó: Baranya Megyei Hírportál

A program megnyitóján dr. Kottlár Gábor, Villány alpolgármestere, Túrós Izabella, a NAK baranyai igazgatója, Agyaki Gábor, az OMVK megyei elnöke, őri László, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Hargitai János országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a megjelenteket. A vadhúst népszerűsítő program főzőversenyére 16 csapat jelentkezett, a húst számukra a szervezők biztosították, ezen kívül késő délutánra Bock József konyhája is főzött több száz adagnyi ételt, melyből mindenki kóstolhatott. Emellett a borász felajánlásának köszönhetően minden résztvevő csapat egy-egy üveg bort kapott.

Az őzet Baranyában nem kell bemutatni, nincs két egyforma trófea, ezért nagyon sokan szeretnek rá vadászni, húsa pedig a legértékesebb a vadhúsok között. őri László köszöntőjében emlékeztetett, az orosz–ukrán háború átalakítja az európai kereskedelmet, így a jövőben még inkább felértékelődnek az itthon előállított, megtermelt élelmiszerek, így a vadhús is.

Hargitai János elmondta, ő maga ugyan nem vadászik, de szereti azt a világot, amelyet a vadászok képviselnek, mert szenvedélyesen űzik a tevékenységüket. A törvény pedig, amely keretet ad a vadászatnak, nem csak a vadászatról, hanem a vad védelméről, és a vadgazdálkodásról is szól. 

 

Mindenki máshogy szereti, készíti el a vadpörköltet

A bográcsokban főtt vadhúst minden csapat a saját ízvilágának megfelelően készítette el. A véméndiek csak alap fűszereket használtak, hogy a vad jellegzetes ízét ne nyomja el semmi. Volt csapat, amely viszont kifejezetten úgy fűszerezett, hogy tompítsa ezeket az ízeket. A somberekiek a középutat választották, hogy fogyasztáskor felismerhető legyen a vadpörkölt zamata. A baráti társaságok, családok jó hangulatban készítették az ételeket. 

Mint Rittlinger József, a NAK megyei elnöke elmondta, a következő siklósi, kozármislenyi, pécsi (kertvárosi) rendezvényekre már megtelt a főzőverseny kerete, ám a kóstolóról senki nem fog lemaradni, aki kilátogat. 

agrotrend.hu / Baranya Megyei Hírportál

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés