Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Kiemelkedő szerepe van a nőknek az élelmiszerellátásban

 

A hazai élelmiszerellátásban tavaly 53 ezer nő dolgozott főállásban, a szerepük kiemelkedő a szektorban – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Női Unió Egyesület által szervezett 8. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja Konferencián az Agrárminisztériumban.

A kormany.hu tudósítása szerint Juhász Anikó köszöntő beszédében ismertette, egy közepes méretű városnyi nő dolgozik a hazai mezőgazdaságban, ahol így a munkaerő csaknem egyharmada nő volt 2022-ben.

Fotó: kormany.hu, Fekete István

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023-as gazdasági szerkezet összeírása szerint pedig 196 ezer olyan gazdaságunk van, amely 30 százalékát, tehát több mint 56 ezer gazdaságot nő irányít.

A helyettes államtitkár kiemelte, nem szabad megfeledkezni a nők családösszetartó szerepéről sem, akik a vidéki társadalomnak és benne a gazdálkodóknak az egyik leglényegesebb támaszai is. Hozzátette, az agrártárca mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a női gazdálkodókat. 

A konferencián bemutatták a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat által alapított TalentA Programot.

Juhász Anikó szerint fontosak az ehhez hasonló kezdeményezések, amelyek egyrészt korszerű ismeretekkel vértezik fel a női gazdálkodókat a vállalatvezetés, a pénzügy vagy épp a mezőgazdasági termelés területén, másrészt hozzájárulnak az innovatív projektek megvalósulásához mentorálással, pénzügyi támogatással és jó példák bemutatásával. 

agrotrend.hu/kormany.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés