Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Piac

Egyre több tojást eszik a magyar

Már átlagosan 240-et megeszik egy évben minden egyes magyar ember, import nélkül már nem is lenne csökkenthető az étvágy.

Fotó: pixabay.com

Az előrejelzések szerint a belföldön regisztrált termelésből az idén körülbelül 1,1-1,2 milliárd darab tojásra lehet számítani – közölte a Tojásszövetség titkára a pénteki tojásvilágnap kapcsán – írja az Infostart. Molnár Györgyi először arról beszélt, hogyan hatott a járványhelyzet itthon a tojásfogyasztásra.

"Iszonyatosan megnövekedett az étkezési tojás iránti kereslet az elmúlt időszakban. Voltak olyan napok, időszakok, amikor teljességgel hiányzott a boltok polcairól a tojás. De a termelő azért van ott a tyúkok sarkában, hogy az igényeket tudjuk teljesíteni" – mondta.

Időarányosan idén a nagyüzemi termelés minimálisan elmarad a tavalyitól, az idei első féléves termelési adat 540 milliós, a csökkenés 40 millió. Ennek viszont nem a koronavírus az oka, hanem a madárinfluenza, és éppen azt a Bács-Kiskun megyét támadta a betegség, ahol a legtöbb tojástermelő él és dolgozik, ha nem tévedek, 850 ezer tyúkot le kellett vágni vagy azért, mert beteg lett, vagy mert megelőző eljárás alá esett" – mutatott rá Molnár Györgyi.

Az éves összfogyasztás Magyarországon évről évre 2,3 milliárd, enyhén növekvő tendenciában. A belföldi igény mintegy 50 százalékát az üzemi termelés, 28 százalékát a háztáji teljesíti, 21-22 százalékát pedig az import elégíti ki. Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió darab tojás származik, az import 480-520 millió darab körül mozog évente.

Egy magyar egy évben tehát átlagosan 240 tojást eszik meg. A fogyasztás folyamatosan növekszik, a 2017-es átlagadat például 238 darab tojás volt.

agrotrend.hu / Infostart

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés