Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Piac

Egyre nyitottabbak vagyunk a növényi alapú alternatívákra: év eleji körkép a hazai táplálkozási szokásokról

A magyar lakosság közel kétharmada szerint a fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztástól lesz a táplálkozásuk egészséges, a legtöbben pedig a cukros ételekről mondanának le a legkönnyebben – derült ki a Nestlé Hungária kutatásából.

A magyarok egészséges táplálkozáshoz való hozzáállásáról és a húsfogyasztási szokásairól készített reprezentatív kutatást a Nestlé Hungária. A felmérés a külföldön egyre népszerűbb vegán január (Veganuary) kezdeményezés hazai fogadtatására is rákérdezett: a húsételeket és az állati eredetű élelmiszereket a többség ugyan nem tudná teljesen mellőzni, 52%-uk mégis nyitott lenne arra, hogy legalább részlegesen csökkentse a fogyasztásukat.

Arról, hogy mi az egészséges táplálkozás kulcsa, igencsak eltérő elképzelések élnek a köztudatban, de a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás szerepe szinte megkérdőjelezhetetlen: a legtöbb megkérdezett (64%) ezt jelölte meg az egészséges táplálkozás alapfeltételeként. Ugyan a cukor fogyasztása Magyarországon a felnőttek körében a nemzetközileg elfogadott ajánlásokat nem lépi túl, elhagyása és csökkentése (60%), valamint a tartósítószerek, színezékek (59%) elkerülése szintén fontos szempontnak bizonyult, akárcsak a rostdús ételek fogyasztása, ami közel minden második megkérdezett (47%) szerint pozitívan hat az egészségre.

Húst még mindig sokat eszünk, de többségünk nyitott a növényi alapú alternatívákra is

A tudatosság ellenére nehezen változtatunk a berögzült szokásainkon: a megkérdezettek 41%-a semmilyen áldozatot nem hozna az étkezésével kapcsolatban. Ha mégis le kellene mondaniuk valamiről, a legtöbben a cukros ételeknek, a csokoládénak intenének búcsút, ezt követik a feldolgozott húskészítmények (például felvágottak), valamint a vöröshús-ételek. Érdekesség ugyanakkor, hogy utóbbi kettőhöz a férfiak átlagon felül ragaszkodnak, míg a nők könnyebben kiiktatják az étrendjükből. Pozitív képet fest a lakosság egészségtudatosságáról, hogy a legtöbben a gyümölcsöt (63%) és a zöldséget (57%) tartják leginkább nélkülözhetetlennek az összes élelmiszer közül. Ezt követi a sajt (54%), a fehérhús-ételek (51%) és a tojás (49%) a kihagyhatatlan élelmiszerek listáján.

A társadalom többsége rendszeres húsfogyasztó, de a gyakoriság tekintetében megoszlik a minta: a kitöltők 36%-a napi szinten, 57%-a pedig heti szinten eszik húsételeket, ennél ritkábban pedig 5%-uk iktatja be az étkezésébe.

A válaszadók 81%-a nem tud elképzelni olyan szcenáriót, hogy az összes állati eredetű élelmiszerről lemondjon, ugyanakkor több mint felük (52%) hajlandó lenne legalább egyet mellőzni közülük. Jó hír, hogy az állati eredetű élelmiszerek helyettesítésére ma már számos növényi alapú alternatíva elérhető, melyekről már a magyar fogyasztók többsége (85%) is hallott. Ráadásul azok közül, akik még nem próbálták ezeket a termékeket, 44%-uk tervezi, hogy megkóstolja majd.

„A kutatásból kitűnik, hogy a magyar fogyasztók az egészséges táplálkozás fontos részeként tekintenek a zöldségekre és gyümölcsökre, ami rendkívül biztató – értékelte az eredményeket Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke. – Akár már egy-egy húsmentes nap beiktatásával, a cukor, a só és a telített zsírsavak fogyasztásának csökkentésével, valamint a zöldségfélék, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes értékű gabonafélék rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a leggyakoribb civilizációs betegségek kialakulása ellen.”

Vegán január az egészséges életmódért

A vegán január (Veganuary) elnevezésű mozgalom arra buzdít, hogy januárban helyezzünk nagyobb hangsúlyt a növényi alapú élelmiszerek fogyasztására, amivel nemcsak a szervezetünknek, hanem a bolygónknak is jót teszünk: a legfrissebb tanulmányok szerint az élelmiszertermeléshez globálisan köthető összes üvegházhatású gázkibocsátást tekintve az állati eredetű termékekhez köthető kibocsátás (ideértve a takarmánynövények termesztését is) kétszerese lehet a növényi alapú termékekének.1 A kibocsátás csökkentéséhez jelentősen hozzájárulhatna, ha áttérnénk a kevesebb húst és állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrendre, és növelnénk a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztását.

A Veganuary kezdeményezés célja, hogy azokat is támogassa ebben, akik étrendjükből nem szeretnék vagy nem tudják teljesen száműzni az állati eredetű élelmiszereket, viszont szeretnék csökkenteni ezek fogyasztását, akár egészségi, akár fenntarthatósági vagy etikai megfontolásból. Bár a világszerte egyre népszerűbb kezdeményezés 2014 óta létezik, Magyarországon a lakosság csupán 13%-a hallott a kifejezésről, akik többsége egyébként is érdekelt valamilyen speciális étrendben – derült ki a kutatásból.

„A megfelelő táplálkozás az év minden napján fontos, azonban sokan az új évhez kötik az életmódváltást. A Veganuary kezdeményezéshez való csatlakozás segíthet a kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósításában, valamint a kevesebb állati eredetű és több növényi alapú ételt tartalmazó étrend kialakításában – magyarázza Sárga Diána, a Nestlé Hungária dietetikusa. – A Garden Gourmet ízletes növényi alapú termékei kiváló rostforrások, emellett fehérjében gazdag alternatívát biztosítanak egy húsmentes étkezéshez.”

A Garden Gourmet kínálatában található különböző vegán burgerek, vegetáriánus grillezett falatkák, vegetáriánus zöldséggolyók és egyéb finomságok tökéletesek főételek részeként, de kiváló kiegészítői lehetnek tésztáknak, salátáknak is.

agrotrend.hu / Nestlé Magyarország

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés