Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Piac

Közeleg a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje

Alig két hetük maradt a gazdáknak arra, hogy a kárenyhítési hozzájárulást befizessék az államkasszába. Az idén különösen fontos, hogy ügyeljenek a határidőre, hiszen ha nem időben érkezik be a pénz a Magyar Államkincstár számlájára, az időjárási szélsőségek miatt bajba jutott termelők lemondhatnak az állami kártalanításról.

Fontos határidő közeleg, a gazdáknak már csak néhány napjuk van arra, hogy befizessék a kárenyhítési hozzájárulást. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a termelőknek szeptember 15-ig kell teljesíteniük ezt a feladatot. Nem árt tehát résen lenniük a gazdálkodóknak, hiszen amellett, hogy a kárenyhítési alapba fizetendő összeg adók módjára behajtható, az időre teljesített utalás a feltétele annak, hogy az időjárási szélsőségek miatt kiesett termés után állami hozzájárulást igényelhessenek az érintettek. Az erre a célra létrehozott alapban az idén mintegy 18-19 milliárd forint áll rendelkezésre – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pxhere.com

A befizetést az idén sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, hiszen a befizető felelőssége, hogy a pénz időben megérkezzen a Magyar Államkincstár erre a célra fenntartott számlájára. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása csak ez alapján lehetséges. A köztestület felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfélazonosító-számot, illetve az adóazonosító jelet, vagy adószámot minden esetben tüntessék fel a gazdák.

Ebben az esztendőben az időjárás a korábbi éveknél is nagyobb fejtörést okozott a mezőgazdaságból élőknek. A tavaszi aszály, valamint a fagyok és a nyár elején lehullott jelentős csapadék mellett a viharok sem kerülték el hazánkat. A március és június közt eltelt időszakban a honi biztosítókhoz több mint ötezer kárbejelentés érkezett, amelyek értéke eléri a négymilliárd forintot. A társaságok tavaly összesen hét és fél milliárd forintot fizettek ki a támogatott biztosítással rendelkező termelőknek, ami csaknem 38 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Az agrárkárenyhítési hozzájárulás igénybevételének – az időben befizetett díj mellett – egyik fontos feltétele az is, hogy a termelőnek legyen valamilyen növénybiztosítása. Ellenkező esetben ugyanis csupán a megítélt kártalanítás összegének felére lesz jogosult. Az öngondoskodás ezen formája pedig egyre népszerűbb. Míg 2012-ben még másfél milliárd forint alatt maradt a támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja, idén ez az összeg már előreláthatólag eléri a 13 milliárd forintot. Ebben az évben a jogszabályok is a gazdálkodók kedvére változtak: az eddigi ötmilliárd forintról ugyanis hétmilliárdra nőtt a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás mértéke. Ráadásul az összes elszámolható költség 65 százaléka helyett a 70 százalékát kaphatják vissza ebben a formában azok a termelők, akiknek van mezőgazdasági biztosításuk.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés