Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Magyarország legmagasabb fája

Az Iharosberény mellett található duglászfenyő már bőven 50 méter felett jár, és 140 éve mellé remek egészségnek is örvend.

A képeken látható szép szál fenyőt Dr. Pósfai György fedezte fel, aki amellett, hogy természettudós, dendromán is, vagyis a fák elkötelezett rajongója. Az ő előzetes lézeres mérései alapján az derült ki, hogy a fa 51 és 52 méter között van, amit később pontosabb mérések is alátámasztottak – írta a Turista Magazin.

Ezeket még 2019 áprilisában végezték el, és akkor azt állapították meg, hogy egy 51,65 méteres példánnyal van dolgunk, amely mindezek mellé még remek állapotban is volt, így vélhetően jelenleg már 52 méter felett járhat.

 

Fotó: CLAIR AND CURTIS COMMUNICATION KFT.

Ami az életkorát illeti, irodalmi és erdészeti adatok szerint az 1870-80-as években ültették, akkor honosították meg a területen először az amerikai duglászfenyőt.

Ahogy a nevéből sejteni lehet, ez a faj eredetileg az észak-amerikai kontinensről származik, ott egyébként bőven 100 méter fölé is cseperedhet. A Wikipédia szerint az eddig ismert legnagyobb parti duglászfenyőt 1897-ben vágták ki Washington államban. Az a példány állítólag 145 méter magas volt, korát pedig 480 évre becsülték. Ennek fényében még van hova cseperednie az iharosberényi hazai rekordernek.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés