Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Egészséges erdőkkel lehetséges a vízmegkötés

A vízhiány, pontosabban a csapadék szélsőséges eloszlása és annak megkötése lesz az elsődleges kihívás a klímaváltozás kapcsán. De ezt már tapasztaltuk a bőrünkön. Erre megoldást az egészséges erdők nyújtanak – írják a greendex.hu-n.

Sokkoló erejű volt a tavalyi aszály, pedig összességében nincs kevesebb víz Magyarországon, mint évekkel vagy évszázadokkal ezelőtt. Az eloszlása változott, érezhetően kevesebb a csapadékos napok száma. Ezt az elmúlt napokban is láthattuk, hiszen rekord mennyiségű csapadék hullott januárban.

Tudtad, hogy 12 óra alatt annyi víz távozik Magyarországról, ami a mezőgazdaság teljes éves vízigényét fedezni tudná?

Így hát elengedhetetlen a vízmegkötés. És elsősorban nem tavakra, vagy víztározókra kell gondolni. Hanem élő növényzetre.


Forrás: grendex.hu

Az erdők a Föld vízgazdálkodásának kiemelkedő szereplői; elég csak arra gondolni, hogy az erdősült vízgyűjtő területek a világon hozzáférhető víz 75 százalékát adják. Beszédes példa az is, hogy a világ nagyvárosai egyharmadának ivóvízkészlete jelentős részben erdőterületekről származik. A 2022-es aszály szemmel látható nyomokat hagyott a Pilisi Parkerdő területén is. A sajnálatos tendencia egyértelmű: a szélsőséges eloszlás hatalmas, a talaj számára „feldolgozhatatlan” mennyiségű csapadékot és hosszú, száraz és forró időszakokat okoz. A vizes élőhelyek február 2-i világnapja alkalmából a Pilisi Parkerdő a csapadékvízzel történő innovatív gazdálkodás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az aszályokkal és a hirtelen lehulló nagymennyiségű csapadék eróziójával is meg kell küzdenie a Pilisi Parkerdőnek.

Éppen ezért a Pilisi Parkerdő stratégiai célkitűzése a területén lévő vizes élőhelyek megőrzése, megújítása, újak létrehozása. E hegyvidéki vizes élőhelyek helyreállítását 2008-ban kezdte el a Pilisi Parkerdő, a „Parkerdő természetesen” program keretében. A programban természetes, „természetszerű” vizeket és mesterséges tározókat egyaránt felújítottak. Ez utóbbiak jellegzetessége, hogy alapvetően az erdőgazdálkodás és vadállomány támogatására (pl. csemetetermelés, vaditató, dagonyázóhely) hozták létre ezeket, de mára már természetes elemeivé váltak a helyi ökoszisztémának.

Egészséges erdő = jó vízmegkötés

Az erdők vízvisszatartási képessége azért is fontos a klímavédelem szempontjából, mert a fák a talajban összegyűlő víz, csapadék egy részét elpárologtatják, és visszajuttatják a levegőbe. Ennek számos, a klímánkra nézve pozitív hatása van: javul a levegő minősége, csökken a hőmérséklete, fenntarthatóvá válik a víz körforgásának folyamata, ráadásul az erdők szűrik és tisztítják is a vizet. Az erdők ezen túlmenően a víz visszatartásával növények és állatok számára hasznosíthatóvá teszik a csapadékot.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés