Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

A szennyvíziszap felhasználástól sem kell tartani

Az elmúlt évtizedek talajhasználati gyakorlata következtében a talajok elsavanyodásának fokozódása és a talaj fizikai szerkezetének, biológiai aktivitásának romlása jellemző, melyet nemzetközi szinten is kezelendő problémaként vázolnak fel az „elsivatagosodás” megnevezéssel kommunikálva.

A talajélet, a talaj flórája és faunája egyre sivárabb, a humuszképződés folyamatát elősegítő beavatkozások, anyagok használata stagnál vagy csökken. A talaj szervesanyagkészletének, mikrobiológiai aktivitásának, vízgazdálkodásának javításához megoldása lehet a szennyvíziszap és az abból készült komposzt termelési körforgásba való visszaillesztése.


Fotó: Pixabay

Természetesen a kommunális eredetű szennyvizek, szennyvíziszapok, s az abból készült komposztok mezőgazdasági célú felhasználása vonatkozásában uniós és hazai jogszabályok jelentős korlátozásokat fogalmaznak meg, s a hasznosítás a mezőgazdasági területeken engedélyhez kötött hazánkban. Ezen szabályzók betartásával készített tervek és engedélyek kizárják annak lehetőségét, hogy a fent említett anyagok negatív hatása bármely területen realizálódhasson.

A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításának vizsgálata során – a műtrágya kiváltás, a talaj szerkezetessége, vízgazdálkodásának javítása, a pentozánhatás kivédése terén -nem elhanyagolható megfelelő szállítási távolságon belül a szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszap, mint másodlagos nyersanyag mezőgazdasági célú hasznosítása, mellyel a talajok regenerálódási folyamatai is elősegíthetőek.

A szennyvíziszap és az abból készült komposzt az összetételének köszönhetően, a magas szerves anyag-, nitrogén-és foszfortartalma miatt tápanyagutánpótlásra, mikroelemek pótlására, valamint a talajszerkezet javítására – így a vízgazdálkodás normalizálására, vízmegőrzésre – is alkalmas. A szerves kötésben lévő tápelemek nagyon jól hasznosulnak, ezért a vertikális kimosódása is minimális, sokkal inkább helyben tartható, növelve a talaj stressztűrését és vízgazdálkodási potenciálját.

A szennyvíziszappal és annak felhasználási lehetőségével kapcsolatos információkról kiadványunkban tájékozódhat.

A talajok szervesanyagtartalmának fontosságát kisfilmünkben ismertetjük.

agrotrend.hu / NAK, Sztahura Erzsébet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés