Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Mit kell tudni a palackvisszaváltásról?

 

Januárban indul itthon is az italcsomagolásokra vonatkozó kötelező visszaváltási rendszer, mely hatalmas változást hoz a hazai hulladékgazdálkodásban. A MOHU szerint az új rendszerben reális cél lehet a PET-palackok és az alumíniumdobozok 90%-os újrahasznosítása is – írta cikkében a greendex.hu.

A legnagyobb újdonság, hogy hasonlóan a jelenleg is használatban lévő többutas palackokhoz, ezentúl az egyszer használatos italcsomagolások visszaváltása is pénzt ér, palackonként 50 forintot kapunk majd értük.

Fotó: illusztráció, canva.com

A greendex.hu az alábbiakban főbb pontokban gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne érjen felkészületlenül az új rendszer indulása:

 

50 forintot ér egy palack

Az új rendszerben a visszaváltott palackok darabja 50 forintot ér majd. A visszaváltást végző automaták azonban nem pénzt adnak, hanem egy vouchert nyomtatnak, melyet az adott üzletben le lehet vásárolni, vagy a kasszánál készpénzre lehet váltani.

Fontos megjegyezni, hogy csak azok után a palackok után jár az 50 forint, melyekért ezt fogyasztóként is kifizettük. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg kapható palackok után még nem fog járni, ha tehát valaki már most gyűjtené a palackokat, azt javasoljuk, inkább válassza a szelektív gyűjtőt!

 

Többé már ne „tapossa laposra”!

Ahogy azt Szabó Szilvia, a MOHU Gyártói Felelősségi Rendszerekért felelős vezetője többször hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy a gépek csak sértetlen palackokat tudnak fogadni. A hulladék szállítása és tárolása megkívánja, hogy a csomagolások minél kisebbek legyenek, de a korábbi gyakorlattal ellentétben ezúttal a gép végzi majd a tömörítést.

A „tapossa laposra” elve tehát januártól már nem érvényes az új, visszaváltási logóval ellátott palackok esetében.

Fotó: illusztráció, canva.com

Milyen csomagolásokra vonatkozik az új rendszer?

Nem csupán a műanyag italcsomagolásokra lesz érvényes az új rendszer. Bár ezek adják az évi nagyjából 3,3 milliárd darab italcsomagolás több mint felét, igen jelentős a fém- és az üvegcsomagolások aránya is.

Ezek szintén az új rendszer részét képezik, tehát az összes alumíniumcsomagolás – így például a sörösdobozok –, és az egyutas üvegcsomagolások visszaváltási díja is 50 forint lesz.

 

Hol tudom visszaváltani a palackokat?

A múlt héten megjelent kormányrendeletnek megfelelően minden 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletben kötelező lesz az automaták felállítása.

Azokon a kistelepüléseken, ahol nem érné meg automatát üzemeltetni, a kézi visszagyűjtés lehet megoldás, ezeket a szerződött kézi visszaváltó pontokat a MOHU mobil, teherautóra szerelt automatáival szolgálja ki.

 

Csak az jár jól, aki visszavált

A rendszer úgy lett kialakítva, hogy minden résztvevő érdekelt legyen abban, hogy a palackokat „továbbadja”. Ezt úgy kell érteni, hogy a csomagolások 50 forintos díját először megfizeti az italgyártó a MOHU-nak, majd a nagykereskedő már a gyártónak fizeti a palackdíjat, és így tovább a kiskereskedőn át végül a vásárlókig, mindenki felfelé fizet.

A kör akkor zárul be, amikor a vásárló visszaviszi a palackokat. Ha ezt nem teszi meg, végül ő veszíti el az 50 forintokat. Az így bent ragadt összeget a MOHU a rendszer fenntartására fordítja.

agrotrend.hu/greendex.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés