Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Megkezdődött a Duna látványos „virágzása” (videó)

A napokban a kérészek tömeges násztáncba kezdtek Esztergomnál. A jelenség a Duna egy adott szakaszán mintegy két héten át tart.

A kérészek népes rendjének hazai képviselői közül a védett tiszavirág (Palingenia longicauda) a legismertebb, bámulatos júniusi rajzása évről évre érdeklődők ezreit csábítja ki a természetbe. A szintén védett dunavirágról (Polymitarcis virgo) azonban már kevesebben hallottak, pedig a tiszavirágnál kisebb termetű (az imágók 10–18 mm hosszúak) kérészfaj rajzása is roppant látványos. A Dunán mintegy négy évtizeden keresztül kipusztultnak hitték a fajt, de szerencsére 2012 óta egyre népesebb rajzásnak lehetünk szemtanúi, ami a vízminőség javulásával magyarázható.

A Duna esztergomi szakaszán már javában zajlik a dunavirágzás – adta hírül a berek.hu. A kérészrajzásról Dávid Balázs, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság esztergomi gátőre videót is készített. A látványos jelenség nagyjából szeptember elejéig a kora esti óráktól kezdve figyelhető meg.

A víz és az aljzat minőségére, valamint a fényszennyezése is érzékeny rovar rajzását nemcsak a Duna, hanem többek között az Ipoly, a Bodrog és a Sajó partján is megcsodálhatjuk, de egyelőre ezeken a területeken még nem bukkantak fel a rovarok, ahogy egyelőre még Budapesten sem indult be a rajzás.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés